Putin vrea investiţii europene în Rusia

În prima sa vizită ca premier, Putin a fost primit la Paris ca un şef de stat.

Premierul Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, aflat joi şi vineri în vizită oficială în Franţa, ţara care la 1 iulie va prelua preşedinţia UE, le-a cerut europenilor o cooperare economică mai strânsă cu ţara sa, respingând drept „exagerate“ acuzele privind încălcarea drepturilor omului în Rusia, informează AFP.

Putin, care păstrează un rol important în Rusia după ce a predat funcţia de preşedinte protejatului său, Dmitri Medvedev, a fost întâmpinat joi seara la întâlnirile cu preşedintele Nicolas Sarkozy şi cu cu omologul său francez, François Fillon, cu tot protocolul acordat şefilor de stat.

„Franţa va prelua preşedinţia Uniunii Europene şi sperăm că acest lucru va permite avansarea negocierilor pe tema parteneriatului strategic“, a declarat Putin înaintea discuţiilor referindu-se la documentul care urmează să reglementeze relaţiile dintre Rusia şi UE, după expirarea în 2007 a anteriorului Acord de Parteneriat şi Cooperare. Statele UE au decis săptămâna trecută să lanseze negocierile cu Moscova, după un impas de aproape doi ani, generat de relaţiile tensionate ale Rusiei cu Polonia şi Lituania. Energia, „în centrul parteneriatului“ UE-Rusia Problema energetică este „centrul acestui parteneriat“, a subliniat Fillon, apreciind că „securitatea energetică a Europei depinde de relaţii calme cu Rusia“.

Franţa a anunţat marţi că va solicita o acţiune a statelor G7 - grupul statelor puternic industrializate pentru a cere o suplimentare a producţiei de petrol din partea ţărilor exportatoare. Rusia, al doilea producător din lume şi unul dintre marii beneficiari ai creşterii preţului, nu este de acord cu această idee şi în acest moment nu are capacităţi fizice pentru mărirea producţiei. Confruntat cu posibilitatea unei scăderi a producţiei din cauza infrastructurii limitate, guvernul rus a anunţat recent o serie de facilităţi fiscale pentru companiile de extracţie. La Paris, Putin a invitat companiile europene să investească în sectorul energetic al ţării sale. Întrebat de jurnalişti despre acţiunile prin care poate fi limitată creşterea preţului la ţiţei, Putin a subliniat că nu ţara sa, ci piaţa fixează preţul.   „Dacă Rusia ar putea fixa preţul petrolului, cred că am putea ajunge la un acord. Dar din nefericire nu este cazul. Cel puţin pentru moment“, a răspuns Putin, zâmbind. Premierul rus a îndemnat însă firmele franceze să se orienteze şi spre alte tipuri de investiţii, nu numai din sectorul energetic.