Editura Evenimentul si Capital

Putinismul în eternitate: ideologul lui Putin, Veaceslav Surkov anunță noua ideologie de export a Rusiei. Pulsul planetei

Autor: | | 2 Comentarii | 1104 Vizualizari

Veaceslav Surkov, consilierul și ideologul lui Vladimir Putin, a lansat, așa cum o face periodic, un material în care anunță perenitatea Putinismului, ca doctrină, și noua ideologie de export a Rusiei, într-un material publicat în Novaya Gazeta.

Autorul conceptului de democrație suverană, democrație gestionată de conducător, și a făcut periodic panegirice la adresa lui Putin, a produs și acum o colecție de laude și preamăriri publice, obligatorie, probabil, pentru a-și consolida poziția. Tot el, autorul ideii de război non-liniar – versiunea rusă a războiului hibrid - descrisă public cu câteva zile înainte de anexarea Crimeii, sub pseudonim, într-o poveste distropică a lumii de mâine, a vorbit astăzi despre forța de export a ideilor și modelului lui Vladimir Putin. De la apariția materialului, în februarie, nu s-a întâmplat nimic public, dar aparițiile lui Surkov sunt urmărite cu atenție și ele anunță eternizarea puterii lui Putin.

Motivul articolului pleacă de la dezbaterea succesiunii lui Putin, o altă formă de a deturna atenția publică și a introduce în spațiul public teme ce vizează un viitor îndepărtat, care nu sunt reflectarea elementelor imediate ale preocupărilor cetățenilor ruși, din contra, sunt menite să acopere aceste preocupări pentru ziua de mâine. Totuși articolul nu e mai puțin interesant prin prisma referirilor pe care le face. Mai întâi e de remarcat marcarea victoriilor Putinismului: Rusia a recâștigat statutul de mare putere – și acest lucru era inerent, pentru că e prea mare și are prea multe arme atomice, de aceea e legitimă reunirea teritoriilor locuite de oameni legate de o moștenire comună, un rol care a fost lăsat Rusiei de istoria lumii. Deci nu contează dreptul internațional, angajamente sau orice reglementări, pentru că Rusia a cuprinsă de mesianismul suprem al rolului unic, de excepționalismul reunirii tuturor teritoriilor locuite de ruși, rusofoni și compatrioți. Expansionismul, imperialismul, utilizarea forței armate pentru a modifica frontierele în spațiul pot-sovietic sunt expresia destinului istoric al Rusiei și a rolului său de superputere inerent dimensiunii sale geografice și numărului de arme atomice.

Surkov explică și sistemul intern al Rusiei, autoritarismul și sistemul represiv de conducere, legat implacabil de conducătorul suprem, Vladimir Putin. Doctrina creată reprezintă un complex de idei, ideologia putinistă, care e ideologia viitorului și are „un potențial enorm de export”. La baza modelului este globalizarea lumii după modelul Putin stabilit în Rusia, prin care elitele se îmbogățesc și păstrează puterea prin represiune internă în creștere, își proclamă dreptul de a utiliza forța pentru a dobândi noi teritorii pe seama altor state suverane, în timp ce puterea militară și de poliție sunt obligatorii pentru un asemenea sistem, fiind puteri „vitale și decisive”, după Surkov.

Abordarea lui Surkov explică de ce economia în cădere și investițiile străine directe marginale care afectează creșterea nu au împiedicat, totuși, programul masiv de modernizare militară și finanțarea aventurilor militariste externe, finanțarea comenzilor militare private de către GRU, totul pe seama sănătății, educației și prosperității cetățenilor. Mai mult, Surkov își bate joc de „clasa comercianților” care văd afacerile militare drept inferioare priorităților comerțului, dar și de liberali, care „au o filosofie ce neagă orice are de a face cu poliția sau controlul, inspecția și limitările” de orice fel.

Proiectul Rusiei actuale și a viitorului sub putinism – deși Putin, însuși, nu e văzut ca etern, ci poate pleca în 2024 – este o formă rusă a absolutismului lui Ludovic al 14-lea, o formă de monarhie unipersonală modernă, de factură rusă, în care totul e subordonat statului, care e personificat de conducătorul său, azi Putin. Surkov susține că „ramurile puterii sunt legate de personalitatea liderului. Împreună sau separate nu au valoare în sine, ci doar în măsura în care sunt conectat cu liderul.”

Lovitura CRUNTA pentru Elena Udrea. Decizie FARA PRECEDENT in justitie! Iubita lui Alexandrov, DEVASTATA de veste

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI