Putin si Voronin deschid robinetele

Vinurile moldovenesti vor curge spre Rusia, iar gazul rusesc spre Chisinau.

Diferendele economice ruso-moldovenesti referitoare la exporturile de vinuri moldovenesti in Rusia si aprovizionarea Moldovei cu gaze naturale au fost solutionate.

Asigurarea a fost data atat de presedintele rus Vladimir Putin, cat si de cel moldovean Vladimir Voronin, dupa intalnirea pe care au avut-o ieri la resedinta liderului rus de la Novo Ogarevo.

„Relatiile noastre se dezvolta bine, mai ales in domeniul economic”, a declarat Putin. „Guvernul rus a trimis instructiunile referitoare la livrarile de vinuri moldovenesti pe pietele Rusiei”, a adaugat liderul de la Kremlin, sugerand ca embargoul instituit de Moscova va fi ridicat curand.

In martie 2006, Rusia a interzis importurile de vin din Moldova si Georgia, declarand ca masura a fost luata din motive care tin de siguranta sanitara. De cealalta parte, autoritatile de la Chisinau si Tbilisi au acuzat Moscova ca a luat decizia din ratiuni politice.

Totodata, discutia de ieri dintre cei doi presedinti a adus solutionarea problemei aprovizionarii Moldovei cu gaze naturale. „Avem un acord stabil pentru urmatorii cinci ani. Platile se fac normal, am cazut in totalitate de acord asupra acestui lucru”, a spus Vladimir Voronin.

Moldova a semnat in iulie 2006 un contract in vederea achizitionarii de gaz rusesc la pretul de 160 de dolari pe mia de metri cubi, acceptand o majorare cu 45% a tarifului fata de platile anterioare, precizeaza AFP.

Intalnirea dintre cei doi sefi de stat a avut loc dupa summitul GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova) la care Vladimir Voronin nu a participat, motivand ca trebuie sa se intalneasca la Bruxelles cu lideri europeni. Absenta sa a fost interpretata de presa rusa ca o sciziune in sanul GUAM.

Problema amanata

Nimic despre Transnistria

Vladimir Voronin si Vladimir Putin nu au suflat insa niciun cuvant despre principala problema dintre cele doua parti - Transnistria, regiunea separatista moldoveneasca prorusa, unde trupele rusesti sunt in continuare desfasurate.

Cu doua zile inainte de intalnirea cu omologul sau rus, presedintele moldovean a declarat insa ca misiunea de pace din zona transnistreana, stabilita in 1992, ar trebui inlocuita cu observatori civili sub mandat international.

„Nu avem nevoie de mediatori militari, de aceea Republica Moldova pledeaza pentru inlocuirea misiunii de pace cu observatori civili sub mandat international”, a spus Voronin.