Evenimentul Zilei > International > Putin și Erdogan s-au întâlnit la Soci. Aceștia și-au afișat relația de amiciție. Cum i s-a adresat președintele turc
Putin și Erdogan s-au întâlnit la Soci. Aceștia și-au afișat relația de amiciție. Cum i s-a adresat președintele turc

Putin și Erdogan s-au întâlnit la Soci. Aceștia și-au afișat relația de amiciție. Cum i s-a adresat președintele turc

Vladimir Putin a ieșit din autoizolare și a primit o vizită neașteptată de la liderul turc, Recep Erdogan, la Soci. Pe lângă o serie de discuții despre țările pe care le reprezintă, aceștia și-au adresat cuvinte frumoase, în semn de respect și amiciție.

„Avem multe chestiuni despre care trebuie să vorbim. Nu poţi cuprinde totul în conversaţiile telefonice. Mă bucur să vă văd aici”, a spus Putin la momentul sosirii lui Erdogan.

Erdogan l-a numit pe Putin un prieten foarte bun

„Dragul meu prieten, sunt foarte bucuros să ne întâlnim faţă în faţă. Într-adevar, pandemia de coronavirus a rupt unii de alţii mulţi prieteni. Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în lume depăşeşte 4,7 milioane de oameni, în ciuda tuturor măsurilor pe care le luăm. Lupta noastră continuă în condiţii dificile”, a spus Erdogan, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS.

Cei doi lideri au avut o întâlnire bilaterală, după au continuat discuția în cadrul unui dineu de lucru, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că în finalul acestei întrevederi nu se prevede semnarea vreunui document., sursa DIGI24

Un subiect important pe care aceștia îl dezbat este situaţia din Siria, unde părţile susţin tabere opuse, potrivit unor surse oficiale ruse şi turce. Rușii au încredere în regimul de la Damasc al lui Bashar al-Assad, iar țara lui Erdogan miliţiile rebele anti-Assad. Președintele Rusiei a declarat întâlnirile cu Erdogan „nu sunt uşoare uneori”.

Cei doi lideri au ajuns la un compromis

„Cred că aceasta ajuta la redresarea economiei şi, în special, a sectorului turistic”, a spus el. Putin a declarat că, în 2019, aproximativ 7 milioane de ruşi au vizitat Turcia, cifra care a scăzut la 1,5 milioane în 2020, dar în primele nouă luni ale acestui an a ajuns deja la 2,5 milioane. Erdogan a ținut îi mulțumească lui Vladimir Putin pentru ajutorul acordat în timpul incendiilor devastatoare din această vară în Turcia.

„Prietenul la nevoie se cunoaşte”, a ținut precizeze liderul turc, care a reamintit că părţile trebuie să discute şi despre cooperarea lor tehnico-militară, după ce Ankara sugerase posibilitatea de a-şi suplimenta achiziţiile de sisteme antirachetă S-400 ruseşti. „Am făcut deja anumiţi paşi şi nu putem da înapoi”, a răspuns Erdoganla criticile privind cooperarea cu Rusia.

Siria este motivul principal pentru care cei doi au ajuns la o alianță

Moscova şi Ankara au semnat Acordurile de la Astana în 2017, care prevăd crearea a patru zone de detensionare în Siria, inclusiv la Idlib, aflat sub controlul miliţiilor islamiste şi unde Turcia a desfăşurat trupe şi menţine posturi de observaţie. Cele două țări se acuză că nu îşi respectă angajamentele în virtutea acordului respectiv, în timp ce Moscova dă vina pe Ankara pentru încălcarea înţelegerilor. Erdogan a transmis acum este mai important ca niciodată fie măsuri comune în Turcia și Rusia.

Ministrul de externe turc, Mevlüt Çavusoglu, cât şi cel al apărării, Hulusi Akar au declarat întâlnirea a fost liniștită și liderii urmează pună în aplicare soluții impecabile în legătură cu problema cu Siria.

„Pacea în această regiune depinde de relaţiile ruso-turce”, a spus Erdogan.