Evenimentul Zilei > EVZ Special > Putin se confruntă cu terorismul islamic la Moscova! Atentat la o școală, dejucat de FSB
Putin se confruntă cu terorismul islamic la Moscova! Atentat la o școală, dejucat de FSB

Putin se confruntă cu terorismul islamic la Moscova! Atentat la o școală, dejucat de FSB

În urmă cu câteva zile, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a confirmat contracararea unui atac terorist la Moscova. Terorismul islamic devine o problemă majoră pentru Vladimir Putin.

„Este posibil ca anul care vine să le dea mai mult de lucru serviciilor antiteroriste din Rusia și alte state foste sovietice. Geografia jihadului global, la care încearcă să participe și teroriști din rândul musulmanilor radicali vorbitori de rusă, s-a schimbat vizibil. Probabil că reacția la aceste schimbări va fi trecerea extremiștilor de la încercările de a merge la jihad în Siria și Afganistan la acte teroriste la domiciliu”, scrie cotidianul rusesc Nezavisimaia Gazeta, citat de Rador.

În urmă cu câteva zile, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a confirmat contracararea unui atac terorist la Moscova: cinci susținători ai „Statului Islamic” (o organizație interzisă în Rusia) – cetățeni tadjici și ruși – planificau ca de Ziua Constituției Rusiei (12 decembrie) să ocupe școala Nr. 113, aflată pe strada Profsoiuznaia.

Teroriștii care făcuseră jurământ „califatului” încă în luna octombrie, erau înarmați cu un automat Kalașnikov, un pistol Makarov și un dispozitiv exploziv artizanal. Teroriștii intenționau ca după ce ocupau școala moscovită să ceară conducerii Federației Ruse să înceteze operațiunea militară în Siria. Angajații FSB și ai Ministerului de Interne au anihilat grupul de extremiști cu 24 de ore înainte de acțiunea pe care aceștia o planificaseră. 

„Acest incident din luna decembrie este revelator în lumina noilor tendințe care iau naștere în jihadul vorbitor de limbă rusă. Este vorba, în primul rând, de încetarea practică a „noii hijra” – referitor la practica strămutării islamiștilor radicali din Rusia și țările CSI „pe pământul Califatului” (Siria, Irak, Afganistan). Traseul sirian al „noii hijra” (din Rusia și alte republici foste sovietice, prin Turcia) a încetat să funcționeze în mod activ deja în 2017: la ora actuală el funcționează mai degrabă „în mod reversibil” – anumiți jihadiști din Statul Islamic care au supraviețuit sau membrii ai familiilor acestora încearcă să se întoarcă în patrie. „Mujahedinii” vorbitori de limbă rusă au ajuns în diferite provincii ale Statului Islamic din Irak prin Siria. De aceea, posibilitatea „hijrei” irakiene a dispărut pentru ei odată cu blocarea frontierei turco-siriene. 

Până nu de mult exista o anumită posibilitate de strămutare a radicalilor religioși din Rusia și țările CSI în Afganistan. Mai mult decât atât, o serie de experți considerau că „provincia Khorasan” – filială afgană a Statului Islamic – va fi succesoarea „Califatului” distrus din Irak și Siria. Totuși acest lucru nu s-a produs: în decembrie 2019, provincia Khorasan și-a încetat de facto existența, prăbușindu-se sub loviturile aviației și forțelor speciale ale armatei afgane.

Unii teroriști ai Statului Islamic și membrii familiilor acestora se predau și sunt luați prizonieri de forțele de securitate afgane timp de o lună, iar în buletinele informative oficiale ale „Statului Islamic” referitor la statisticile atacurilor teroriste care se produc în întreaga lume, nu se menționează nimic despre filiala afgană a Statului Islamic de mai mult de trei săptămâni.

Lichidarea provinciei Khorasan a Statului Islamic înseamnă faptul că pentru islamiștii jihadiști vorbitori de limbă rusă nu mai poate fi vorba de nicio „nouă hijra” în Afganistan, ca o alternativă la rutele alternative siriană și irakiană.

Cu alte cuvinte, radicalii din regiunile Federației Ruse și din țările membre CSI nu vor avea unde să plece în 2020, lucru care înseamnă că acum ei vor încerca să „facă jihad” la locul de reședință, creând probleme în plus forțelor de ordine locale și noi amenințări la adresa populației civile. Incidentul din luna decembrie în care susținători înarmați ai Statului Islamic au încercat să ocupe o școală din Moscova este unul dintre primele semnale despre trecerea extremiștilor religioși vorbitori de limbă rusă la noua tactică „jihad”.

În perioada 2018-2019, propagandiștii vorbitori de limbă rusă ai „Statului Islamic”, incitându-i pe potențiali lor susținători să emigreze din Rusia și din țările membre CSI pe „pământurile califatului”, au propus următoarea formulă: „Dacă necredincioșii închid în fața voastră ușile hijrei (ale strămutării pe pământurile shariatului), deschideți-le ușile jihadului (războaie la ei acasă)”.

Până în 2020, „ușile hijrei” în provinciile accesibile geografic ale califatului (Siria, Irak, Afganistan) pentru „mujahedinii” vorbitori de limbă rusă și membrii familiilor acestora s-au închis, dacă nu definitiv atunci pentru o lungă perioadă de timp. Este evident faptul că această circumstanță va duce la fragmentarea comunității islamiste radicale post-sovietice, la scindarea acesteia în cei care vor accepta noua realitate și se vor împăca cu ea, și cei care vor răspunde la ea prin încercări de noi atacuri teroriste.

Trebuie remarcat faptul că în intervalul 2013-2015, „noua hijra” a jucat un rol important în asigurarea securității orașelor din Rusia și din țările CSI. Apariția proiectului „Statului Islamic” în Irak și Siria le-a oferit forțelor de ordine posibilitatea să scape de elementele explozive din Rusia și din republicile central-asiatice, pur și simplu neîmpiedicându-le să plece în masă în străinătate. 

Schimbările în geografia jihadului global, petrecute spre sfârșitul anului 2019, determină serviciile antiteroriste din Rusia și țările membre CSI să se pregătească mai intens pentru o luptă strânsă cu „jihadul accesibil la pas”, așa cum a fost încă în perioada apariției proiectului Statului Islamic. Cu toate acestea, judecând după lichidarea, pe 11 decembrie, a unei celule a susținătorilor „califatului” de la Moscova, această luptă deja a început”, mai scrie analistul cotidianului citat.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.