Rusia dorește să se deconecteze de la Internet pentru o scurtă perioadă de timp, atât cât ar dura un test al apărării sale cibernetice. Testul presupune ca informațiile schimbate între cetățenii ruși și organizațiile ruse să rămână în interiorul țării.

Anul trecut a fost depus în Parlament un proiect de lege prin care se solicită declanșarea modificărilor tehnice în vederea unei funcționări independente a Internetului.

Data până la care va trebui să aibă loc acest test este 1 aprilie, dar nu se cunosc alte detalii. Proiectul de lege le cere furnizorilor ruși de internet să se asigure că pot opera în eventualitatea în care puteri străine ar acționa pentru a izola Rusia în spațiul online.

Mai mult decât atât, proiectul prevede ca Rusia să-şi construiască propria versiune de sistem de adrese de reţea – DNS -, pentru a putea opera în cazul în care serverele internaționale sunt întrerupte.

În prezent, 12 organizaţii supervizează serverele DNS, dar niciunul nu se află în Rusia. În ţară există numeroase copii ale cărţii principale de adrese, ceea ce sugerează că sistemele sale de reţea ar putea să continue să funcţioneze chiar dacă s-ar adopta măsuri punitive prin care să fie întrerupte.

 Testul ar urma, de asemenea, să demonstreze că furnizorii de acces la Internet pot să direcţioneze date către puncte de direcţionare a traficului controlate de Guvern. Acestea ar urma să filtreze traficul pentru ca date transmise între ruşi să ajungă la destinaţie, iar toate datele destinate unor computere din afara ţării să fie suprimate, potrivit RTNews.

Te-ar putea interesa și: