Putin îşi umileşte oligarhii

Premierul rus Valdimir Putin l-a criticat public pe cel mai loial oligarh al său, într-o încercare de a devia nemulţumirile sociale în creştere către magnaţii ţării, scrie The Telegraph.

Vladimir Putin, care este un maestru al umilirilor publice, l-a comparat cu un gândac pe miliardarul Oleg Deripaska şi l-a forţat pe acesta să îl însoţească într-o vizită a fabricii din Pikalevo, un oraş care a fost scena celor mai serioase nelinişti sociale din Rusia de la începutul criziei economice globale.

Sătămâna trecută, locuitorii din Pikalevo şi-au exprimat nemulţumirea faţă de pierderea locurilor de muncă şi neplata salariilor la una dintre fabricile locale, patronată de oligarhul Deripaska, blocând, pe o distanţă de 300 de kilometri, circulaţia pe o importantă arteră rutieră. Protestul fără precedent a îngrijorat Kremlinul, care se temea că problemele economice ar putea provoca manifestaţii de stradă.

Dornic să se asigure că problema din Pikalevo va rămâne singulară, Putin a încercat să se transforme în salvatorul oraşului, iar lui Oleg Deripaska i-a atribuit rolul personajului negativ. Premierul l-a atacat pe magnat în timp ce vizitau combinatul de ciment din Pikalevo. "De ce a fost atât de neglijată această fabrică?", a întrebat Putin, în timp ce Deripaska şi-a aplecat capul. "Aţi transformat-o într-o groapă de gunoi. De ce fugeaţi toţi ca gândacii înainte să vin aici? De ce nu aţi fost în stare să luaţi decizii?", a continuat premierul.

Cel mai loial dintre oligarhi

Mai mult, Putin i-a ordonat oligarhului să plătească, până la sfârşitul zilei, toate salariile restante, care se ridicau la suma de aproape 900.000 de euro. Până anul trecut, magnatul aluminiului, Oleg Deripaska era cel mai bogat rus, însă criza economică i-a afectat grav averea, care s-a micşorat de la 19 miliarde de euro la doar 2,5 miliarde.

Analiştii economici spun că liderii de la Kremlin l-au salvat de la faliment, în mare parte, drept răsplată pentru loialitatea sa, dar şi pentru a preveni trecerea bunurilor sale către băncile occidentale. Deripaska nu este o persoană iubită în Rusia, el fiind unul dintre cei care s-au îmbogăţit rapid în timpul haosului din anii '90.

Producţia industrială a Rusiei a scăzut dramatic de la începutul crizei economice. După zece ani de creştere neîntreruptă, economia rusă ar putea să se contracte cu opt procente în acest an.