Putin gură-cască. Space X sparge monopolul Rusiei

Putin gură-cască. Space X sparge monopolul Rusiei

Lansarea cu succes de către NASA și compania Space X a primei misiuni cu echipaj uman, care a plecat din SUA către Stația Spațială Internațională, este un mesaj clar adresat Moscovei. O realitate care obligă programul spațial rus să se reinventeze.

Sectorul spațial rus este  în continuare fragilizat de corupție, așa cum demonstrează scandalurile din jurul construcției noului cosmodrom Vostochini în Extremul Orient.

În plus, din lipsă de mijloace și de voință politică reală, acest sector nu inovează. Programul rus se concentrează pe perfecționarea „tehnologiilor sovietice”, afirmă Andrei Ionin.

Or creșterea companiilor private precum SpaceX, care își propune să cucerească Marte, reprezintă un salt tehnologic dificil de urmărit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a rămâne în cursă, Andrei Ionin recomandă definirea unei strategii de către un organism independent de actorii sectorului spațial rus.

„Președintele SUA Trump a reînființat un organism, Consiliul Spațial Național, pentru a stabili aceste obiective politice. Am avea nevoie de același lucru”, a spus Ionin.

Observatorii remarcă însă o lipsă de voință din partea președintelui Vladimir Putin, vizibil mai mult axat pe dezvoltarea capacităților militare, în special a rachetelor hipersonice de înaltă tehnologie.

„Pentru Putin, cosmonautica nu este o prioritate pentru a demonstra puterea statului”, rezumă jurnalistul de specialitate Vitali Egorov.

În timp ce ISS se apropie de sfârșitul sfârșitul vieții sale și oprirea sa este menționată în mod regulat, Isabelle Sourbès-Verger presupune că o misiune internațională pe Marte „ar fi o oportunitate pentru Rusia de a-și recăpăta rangul”, datorită lansatoarelor sale grele și experienței considerabile.

„Însă costurile unei astfel de misiuni locuite sunt enorme și nimeni nu ia o decizie politică”, continuă ea, adăugând că Beijingul, acum a doua putere spațială în ceea ce privește lansările, ar trebui să fie, de asemenea, integrat.

Dar Congresul SUA refuză în continuare orice cooperare spațială cu China.

foto: NASA