Premierul rus Vladimir Putin şi-a exprimat scepticismul faţă de schimbările pe care va putea să le facă noul preşedinte american, Barack Obama. "Sunt convins că marile dezamăgiri se nasc din mari speranţe", a afirmat Putin.
EUROPA
- Premierul britanic Gordon Brown a salutat învestirea în funcţia de preşedinte al Statelor Unite a lui Barack Obama, pe care l-a caracterizat drept "un om cu viziuni măreţe şi cu un fundament moral sănătos". Oficialul consideră că noul preşedinte al Statelor Unite va avea un cuvânt în privinţa crizei mondiale dar şi a problemelor de mediu. În mesajul trimis de la reşedinţa sa de la Downing Street, Brown a declarat că "întreaga lume priveşte învestirea în funcţia de preşedinte a lui Barack Obama, fiind martoră la scrierea unui nou capitol din istoria Americii şi a întregii lumi". "Nu este numai primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, dar este şi primul care dă dovadă de multă hotărâre când vine vorba despre problemele mondiale", a mai spus primul-ministru britanic.
- Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se află printre primii lideri care i-au transmis un mesaj de sprijin noului preşedinte american. Suverana Marii Britanii l-a asigurat pe liderul de la Casa Albă de tot sprijinul său.
- Şeful guvernului italian, Silvio Berlusconi, a cărui ţară deţine preşedinţia G8, a trimis noului preşedinte american, pe lângă felicitările pentru învestitură, invitaţia de se alătura ţării sale în lupta împotriva crizei financiare şi a situaţiei din Orientul Mijlociu şi din Afghanistan.
- Ascensiunea lui Barack Obama a fost salutată şi de preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Aflat în fruntea agendei politice a ultimelor şase luni, prin campaniile din Rusia şi Georgia, favorizat de faptul că a deţinut preşedinţia Uniunii Europene, Sarkozy se vede acum pe picior de egalitate cu noul lider de la Casa Albă, pe care îl doreşte drept partener în "lupta pentru o lume mai bună". "Desigur că avem nevoie ca Statele Unite să ne fie partenere şi nu ne gândim sub nicio formă să excludem Statele Unite ca partenere", a declarat Sarkozy, citat de AFP.
- "Obama beneficiază de o stare de euforie mondială, dar nu are bagheta magică pentru a rezolva toate problemele Americii şi, deci, nici ale noastre" - ministrul francez de externe, Bernard Kouchner
- Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatera fost destul de scurt şi reţinut în declaraţii, afirmând doar că "are multă încredere şi îşi pune speranţe mari" în mandatul Obama.
- "Nu îmi amintesc să fi trăit vreodată o asemenea zi în care comunitatea internaţională să aştepte cu atâta nerăbdare învestirea unui preşedinte american", a declarat Madeleine Albright, fost secretar de stat în cadrul administraţiei Clinton, la puţin timp de la încheierea depunerii jurământului de către Barack Obama. Aceasta s-a arătat îngrijorată de de faptul că noul preşedinte, de numai 47 de ani, moşteneşte o ţară implicată în două războaie majore, dar şi o criză economică de mari proporţii.
- Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, speră în aprofundarea relaţiilor dintre Washington şi UE şi în " tratarea bilaterală a marilor provocări ale epocii în care trăim".
- Contrar opiniei premierului rus, preşedintele ucrainian Victor Iuşcenko a salutat "susţinerea Statelor Unite" în eforturile ţării sale de aderare la NATO şi în rezolvarea tensiunilor cu Moscova.
- Papa Benedict al XVI-lea vede în noul preşedinte american un "promotor al păcii şi al cooperării dintre naţiuni".
ASIA
- China şi-a manifestat speranţa că noul lider american va ridica obstacolele care obstrucţionează cooperarea militară dintre Washington şi Beijing.
- Premierul israelian Ehud Olmert s-a declarat convins că, sub conducerea administraţiei Obama, Statele Unite vor fi "partenerele Israelului pentru promovarea păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu".
- Iranul preferă să aştepte "acţiunile politice" ale noului lider de la Casa Albă, a declarat şeful diplomaţiei iraniene, Manouchehr Mottaki. Acesta a adăugat că ţara sa urmăreşte intenţiile lui Barack Obama cu privire la Iran şi la problemele Orientului Mijlociu. "Noi încă preferăm să aşteptăm să vedem care sunt intenţiile şi acţiunile politice ale guvernului american", a declarat Mottaki.
AMERICA DE SUD
- Argentina, prin vocea preşedintelui Cristina Kirchner, consideră că, noul preşedinte american va contribui la "înnoirea relaţiilor Statelor Unite cu America latină". Declaraţia a fost făcută la întoarcerea preşedintelui Argentinian dintr-o vizită efectuată în Cuba şi Venezuela, două dintre ţările care au o politică ofensivă faţă de Washington.
- "Dorim ca prin schimbarea administraţiei (Statelor Unite - n.r.) să deschidem calea unor raporturi amiabile cu America latină", a declarat şi şeful guvernului argentinian, Sergio Massa.
CITIŢI ARTICOLELE DEDICATE EVENIMENTULUI ÎN CATEGORIA "ZIUA OBAMA"