Testarea de catre Rusia, marti, a unui nou model de racheta intercontinentala este un "raspuns" la actiunile "unilaterale" ale unor tari, a declarat ieri presedintele rus Vladimir Putin, facand aluzie la scutul american antiracheta din Europa.
„Nu trebuie sa existe teama fata de aceste acte ale Rusiei, ele nu sunt agresive. Sunt doar un raspuns dur la actele unilaterale, dure si nefondate ale partenerilor nostri”, a precizat Putin intr-o conferinta de presa organizata la finalul unei intrevederi cu omologul sau grec, Carolos Papoulias.
„Noi am semnat si am ratificat Tratatul Fortelor Conventionale in Europa, si il respectam. Am repozitionat tot armamentul nostru greu, ne-am redus fortele armate cu 300.000 de oameni. Iar partenerii nostri? Ei umplu Europa Centrala cu noi armamente. O noua baza in Bulgaria, inca una in Romania, interceptoare in Polonia, un radar in Cehia”, a spus liderul de la Kremlin.
„Nu noi suntem initiatorii unei noi spirale a cursei inarmarii”, a subliniat presedintele rus. Statele Unite vor sa instaleze zece rachete de interceptare in Polonia si un radar ultraperformant in Cehia, ca parte a controversatului lor scut antiracheta. Washingtonul afirma ca este vorba despre instalatii defensive menite sa contracareze eventuale atacuri cu racheta lansate din Orientul Mijlociu, care nu constituie nicio amenintare pentru Rusia.
Putin a denuntat insa tentativele de „dictat” si „imperialism” in afacerile internationale. „Lumea s-a schimbat si au avut loc tentative de a o face din nou unipolara. Anumiti actori in afacerile internationale au vrut sa isi impuna vointa asupra intregii lumi”, a adaugat el. „Nu este altceva decat un dictat, nimic altceva decat imperialism. Consideram ca este foarte periculos si daunator”, a apreciat el.
Reactionand la acuzatia de „imperialism” formulata de Putin, Casa Alba a respins aseara ideea, propunand totodata continuarea dialogului intre parti. Un purtator de cuvant al presedintiei americane, Gordon Johndroe, a asigurat ca intre SUA si Federatia Rusa nu exista decat probleme care pot fi solutionate prin dialog.
„Statele Unite si Rusia coopereaza intr-o serie de chestiuni, de la combaterea terorismului pana la probleme energetice”, a explicat el. „Sigur ca exista si disensiuni, dar ele pot fi rezolvate prin dialog continuu”, a conchis Johndroe.