Putin apropie triada nucleară de granițele SUA

Putin apropie triada nucleară de granițele SUA

Rusia ia măsuri pentru a asigura „securitatea” țării în caz că Washington nu va reînnoi Tratatul bilateral START-3

Tratatul în cauză urmează să se încheie în februarie 2021. Astfel că Rusia intenționează să-și consolideze componenta aeronautică a Forțelor Nucleare Strategice (SNF) și de apropia aceste arme de frontierele unui „inamic potențial”.

Potrivit unei surse din industria rusă de apărare, acest obiectiv trebuie atins prin construirea de noi avioane de tipul Tu-160M dar și prin profunda modernizare a bombardierelor strategice Tu-95MS și Tu-22M3M.

Potrivit Pravda, aparatul Tu-95MS va fi echipat cu o centrală electrică (NK-12MPM) modernizată, care îi va prelungi durata misiunilor fără a avea nevoie de alimentare în zbor , iar numărul armelor îmbarcate va fi dublat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bombardierele strategice purtătoare de rachete Tu-22M3M vor fi modificate pentru a le fi mărită raza de acțiune de la 6000 de kilometri la 12.000-15.000 de kilometri. Federația Rusă dispune de 16 aparate strategice Tu-160 în diverse configurații.

Zece Tu-160M cu o valoare de 15 miliarde de ruble urmează să fie livrate forțelor aeriene în urma unui contract semnat în ianuarie 2018. La ora actuală, două aparate din această serie se pregătesc pentru teste.

Bombardierele lovesc primele

Toate acestea sunt estimate însă „insuficiente” ținând cont de situația geopolitică schimbătoare din apropierea frontierelor rusești. Drept urmare, peste 60 de avioane Tu-95MS ale Forțelor Aerospațiale Ruse vor fi modernizate.

În același timp, forțele aeriene vor primi aparate Tu-22M3M în aceeași cantitate. Acest tip de avion necesită realimentare în zbor însă Rusia nu mai are decât puține avioane-cisternă Il-78, produse în vremea URSS în Uzbekistan, urmând ca producția de Il-78 să fie reluată în Ulianovsk.

Totodată, se vor îmbunătăți bazele aeriene după exemplul infrastructurilor militare americane și ale NATO. Este posibil și ca apropierea „obiectelor militare rusești susceptibile să lanseze o rachetă și un atac nuclear” ca răspuns la acțiunile unui potențial inamic, să fie inclusă în doctrina militară.

Bombardierele strategice sunt prima etapă a unei „triade nucleare”, o structură de forță militară în trei etape formată din rachete nucleare lansate de pe uscat, submarine înarmate cu rachete nucleare și avioane strategice cu bombe și rachete nucleare.

Coșmarul rachetelor din Cuba se repetă?

Potrivit ministerului rus al Apărării, un exercițiu de „zbor tactic” a fost efectuat în vara aceasta cu participarea a zece Tu-160, Tu-95MS și avioane cisternă Il-78.

Potrivit planurilor, avioane Tu-22M3M vor fi bazate în Crimeea dar și în Belarus și Armenia. Negocieri sunt în curs pentru utilizarea de către ruși a aerodromurilor din Cuba, Venezuela și Algeria.

Africa de Sud, Siria și Egiptul se vor alătura pe această periculoasă listă dar aici ar fi vorba de „un viitor îndepărtat”.

Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a declarat că dorește să reînnoiască cu SUA, până la sfârșitul anului, tratatul New START.

Această decizie trebuie luată cât mai curând posibil „ pentru a nu da naştere la multiple interpretări ale poziţiei noastre", a precizat Putin, citat de AFP.

SUA și Rusia, rivale în Războiul Rece, au pus capăt anul acesta Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF), acuzându-se reciproc de încălcarea lui.

Desfășurarea de către Rusia a avioanelor strategice în Cuba este o amenințare mai veche a Moscovei, ca răspuns a scutului antirachetă american implantat în Europa de Est.

90 de mile separă coastele americane de Cuba. Unde, în 1962, sovieticii au construit baze de lansat rachete cu rază medie de acțiune, situație care era să aducă omenirea în prag de război nuclear.

Venezuela, insula La Orchila

Anul trecut, bombardiere strategice rusești au vizitat Venezuela, vizita care ar ascunde un plan pentru stabilirea unei baze permanente a Rusiei în această țară, scria presa franceză. Negocieri se află în curs, potrivit presei ruse, între Moscova și Caracas iar armata rusă se pregătește de o prezență militară pe termen lung în America centrală.

Și pentru amplasarea bombardierelor Tupolev la 2000 km de teritoriul american, în special pe o insulă din largul Venezuelei: o premieră după criza rachetelor din Cuba.

Este vorba de insula La Orchila care ar putea deveni o bază avansată pentru ruși, comparabilă cu bazele americane Guam (Pacific) și Diego Garcia (Oceanul Indian).

Surse politico-militare, citate de presa rusă, au dat asigurări că Moscova a luat o decizie în acest sens și că guvernul venezuelean nu a avut obiecții.

Din insula La Orchila, avioane Tu-160 ar putea patrula deasupra Caraibelor fără a avea nevoie de alimentare în aer.

Echipate cu rachete, aceste avioane, care ating de două ori viteza sunetului, ar putea în principiu să atingă cvasitotalitatea teritoriului american.

Din punctul de vedere al Rusiei, poziționarea bombardierelor Tupolev atât de aproape de coastele americane era un mijloc de presiune în caz de retragere a SUA din tratatul INF.