Lovitură grea pentru Putin. Planul anexării unei foste republici sovietice a eșuat. Care este următorul stat vizat

Lovitură grea pentru Putin. Planul anexării unei foste republici sovietice a eșuat. Care este următorul stat vizat

Cu toate că luna trecută au apărut indicii despre dorința lui Putin de a anexa Belarus, acum este respins acest scenariu. Președintele Aleksandr Lukașenko a precizat că cetățenii țării pe care o conduse se opun unei anexări sau integrări în Rusia.

Belaruşii se opun ferm unei unificări cu Rusia, conform asigurărilor preşedintele Aleksandr Lukaşenko, pe fondul speculaţiilor în jurul intenţiilor Kremlinului vizând o mai mare integrare între cei doi aliaţi, informează Agerpres.

Lukaşenko se află la putere din 1994. Conform unor sondaje, '98% (dintre belaruşi) ar vota împotriva unificării celor două state sau, aşa cum mulţi o văd în Rusia, a integrării Belarusului în cadrul Rusiei.

„Aceasta nu pentru că societatea noastră are o viziune negativă despre Rusia. Belaruşii vor astăzi să fie împreună cu Rusia, dar să trăiască în propria lor casă.”, a afirmat Lukaşenko, în conferinţa sa anuală de presă, susţinută la Minsk.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declaraţiile sale apar în contextul zvonurilor vehiculate de mai multe săptămâni cu privire la presupuse presiuni din partea Rusiei pentru unificarea cu Belarus şi formarea unui singur stat.

Obiectivul unei asemenea mișcări ar fi rămânerea la putere a preşedintelui rus Vladimir Putin, chiar și după sfârşitul mandatului actual, în 2024.

„Cred că trebuie urmat acest drum (a două state separate - n.red.) şi, discutând această chestiune cu preşedintele rus, am convenit că nu trebuie să agravăm astăzi situaţia. Nu trebuie făcut niciun pas care ar putea aduce prejudicii.”, a completat Lukaşenko.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze, lăudând în schimb relaţiile călduroase dintre cele două state.

În decembrie, premierul rus Dmitri Medvedev a dat asigurări că Moscova este pregătită pentru o mai mare integrare cu Belarus, printr-o monedă, o justiţie şi vame comune, în conformitate cu un tratat din 1999, neaplicat însă niciodată.

Cu toate că Belarus este cel mai apropiat partener al Rusiei, aceasta şi-a modificat fiscalitatea într-un mod defavorabil pentru Belarus, care acuză presiuni financiare destinate să menţină dominaţia politică a Moscovei asupra ţării vecine. Rusia consideră că nu trebuie să subvenţioneze Belarusul fără contrapartidă.