Putin amenință cu un nou război, dacă lumea nu se pliază pe voința și interesele Rusiei

Putin amenință cu un nou război, dacă lumea nu se pliază pe voința și interesele Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a participat la Şedinţa Clubului „Valdai” la Soci, în perioada 16-19 octombrie. Tema propusă în acest an, la întâlnirea politicienilor şi experţilor din 35 de ţări, este: „Distrugerea constructivă: va apărea o nouă ordine mondială în urma unui război?”.

Tema anunță explicit faptul că instrumentarul militar și utilizarea forței a ajuns în prim planul politicii globale, că Rusia nu se dă în lături, ba chiar utilizează acest instrument și amenințarea cu utilizarea forței, ba mai mult, că-și dorește o nouă ordine mondială și că este dispusă să obțină noua sa poziție dorită inclusiv prin război. Dar poate cel mai important a fost chiar discursul lui Vladimir Putin, considerat un al doilea discurs programatic de tipul celui rostit la Conferința de Securitate de la Munchen, în 2007, prin care anunță ce vrea și ce așteaptă Rusia de la Occident astăzi.

Analiza discursului lui Vladimir Putin nu ar trebui să stârnească nicio tresărire. Pentru toate problemele Rusiei e de vină Occidentul, în ordinea: SUA, NATO și UE (deși uniunea, în sine, nici nu e menționată explicit decât tangențial), Rusia este partea bună, luminoasă, apărătoare a valorilor tradiționale și perene ale omenirii, în timp ce Occidentul vine cu liberalismul lui dizolvant (nu lumea s-a schimbat și împinge la adaptare la realitate regulile existente), Rusia a fost văduvită și perdantă, e victimă în fiecare etapă (de la Lenin 1917, în timpul Revoluției Bolșevice, la căderea Uniunii Sovietice), iar Occidentul rău și perfid profită de slăbiciunile de moment din istorie ale Rusiei și-i smulge angajamente pe care nu dorește să le mai mențină, Rusia nu este respectată și i se impută toate relele lumii când ea nu face decât să-și apere teritoriul, iar vinovații majori sunt Statele Unite și Occidentul, în întregul său, în timp ce președintele Trump e bun, dar nu e lăsat de Sistemul american să îmbunătățească relațiile cu Rusia.

Discursul ocultează pe deplin toate acțiunile și interesele Rusiei sau le neagă, navighează ca abordări, după bunul plac și când îi convine, între recursul la reguli, drept internațional și valori – pe care Occidentul le-a încălcat sau față de care aplică duble standarde – fie invocă rațiuni strategice și interese existențiale auto-asumate de Rusia care justifică orice acțiune. Vladimir Putin a reușit însă să exhibe în cele 40 de minute ale discursului și răspunsurile la întrebări, toate frustrările Rusiei, toate narațiunile propagandei sale, toate abordările proprii și interpretările care se vor regăsi de azi în această propagandă și narațiunile oficiale, nu rareori contrazicând experții ruși și mass-media oficială actuală. Însă discursul este foarte important și pentru că arată mentalitatea cu care abordează Rusia noul mandat a lui Putin, la 18 martie 2018 (dacă alegerea datei pentru noul exercițiu electoral la Președinție nu era suficientă, fiind chiar data actului formal al anexării Crimeii).

Ne puteți urmări și pe Google News

Şedinţa Clubului „Valdai” a discutat și nevoia schimbării ordinii mondiale actuale, într-o formulă de acoperire a revizionismului rus, deși temele readucerii Rusiei la statutul de superputere, recunoașterea acestui statut, respectul față de Rusia, respectiv acordarea dreptului de veto pe toate afacerile europene, retragerea scutului anti-rachetă din România și Polonia (Turcia, cu componenta sa de radar lipsește din enumerare), dar și retragerea trupelor și a tancurilor din statele baltice apar în pretențiile enunțate de Putin și multiplicate de către cei prezenți.

Preocuparea față de interesele Rusiei, respectul pentru doleanțele sale (justificate sau nu), nevoia de evitare a războiului, chiar dacă se fac cedări Rusiei, eventual pe seama statelor din spațiul post sovietic și din flancul Estic al Alianței, au fost prezente în discursurile celor prezenți, care au ținut isonul liderului rus. Principalul subiect discutat a fost, pe fond, dacă va fi declanșat un război sau nu pentru reașezarea relațiilor internaționale cum vrea Rusia, respectiv pentru Noua Ordine Mondială – ca și cum e un datum și o necesitate această reașezare, un fapt obiectiv la care oricum se ajunge, că ea musai trebuie să fie desenată pe proiectul Rusiei, iar singura problemă e dacă transformarea se face de bunăvoie sau prin război. E cel mai puternic avertisment de război al Rusiei, transmis participanților, mass mediei și lumii întregi: faceți ca noi sau aruncăm lumea în aer, facem război mondial și reașezăm lumea cum vrem noi, și nimeni nu ne poate opri! Ba mai mult, mesajul e ascuns și sub tema reuniunii, care vorbește despre distrugere constructivă ca și concept al revizionismului rus.