Putin a testat din nou racheta hipersonică Zircon, „o armă fără egal”. Liderii lumii sunt cu ochii pe Rusia. VIDEO

Putin a testat din nou racheta hipersonică Zircon, „o armă fără egal”. Liderii lumii sunt cu ochii pe Rusia. VIDEO sursa: commons.wikimedia.org

„Ținta a fost lovită”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, luni, 29 noiembrie, făcând referire la lansarea rachetei hipersonice Zircon, despre care președintele Vladimir Putin a transmis, la începutul lunii noiembrie, că este aproape finalizată și va fi livrată marinei începând cu anul 2022, alături de alte astfel de dispozitive de armament.

Statele Unite ale Americii, China și Coreea de Nord sunt implicate, alături de Rusia, în competiția pentru rachetele hipersonice, următoarea generație de arme cu rază lungă de acțiune, mai greu de detectat și interceptat. Acestea se deplasează cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului în atmosfera superioară, adică aproximativ 6.200 km/oră (3.850 mph).

Rusia a lansat cu succes racheta hipersonică Zircon 

Ca parte a „finalizării testelor” armelor de rachete hipersonice ale Rusiei, nava de război Amiral Gorshkov a lansat o rachetă Zircon asupra unei ținte din Marea Barents, la o distanță de 400 de kilometri, a declarat Ministerul Apărării de la Moscova.  Un scurt clip video surprinde cum momentul în care racheta luminează cerul nopții, în urma unei explozii.

Racheta a fost supusă mai multor teste recente, Rusia plănuind să echipeze cu Zircon atât nave de război, cât și submarine, după ce Putin a anunțat în anul 2018 că armele ar putea ținti orice punct din lume și ar putea eluda un scut antirachetă construit de SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, în februarie 2019, președintele rus a transmis că racheta ar putea lovi ținte atât pe mare, cât și pe uscat cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri și o viteză de Mach 9.

Rapoartele statelor occidentale semnalează viteze de peste cinci ori mai mari decât viteza sunetului

Cel mai recent test Zircon al Rusiei survine în urma rapoartelor occidentale potrivit cărora un zbor de testare a unui planor hipersonic chinezesc în iulie a culminat cu lansarea în zbor a unei rachete cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât viteza sunetului deasupra Mării Chinei de Sud.

Până la acest test, niciuna dintre puterile de top nu demonstrase o măiestrie comparabilă în ceea ce privește lansarea unei rachete în plin zbor.

China a negat raportul, spunând că a fost un test de rutină al unui vehicul spațial reutilizabil.

Rusia s-a lăudat că a dezvoltat mai multe arme care eludează sistemele de apărare existente, inclusiv rachetele intercontinentale Sarmat și rachetele de croazieră Burevestnik.

Experții occidentali au pus o explozie mortală la un sit de testare din nordul Rusiei în 2019 - care a provocat o creștere bruscă a nivelului de radiații locale - pe seama unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik, potrivit CNN.