Putin a silit giganții internetului să i se supună! Apple și Google au șters aplicația electorală creată de opozantul Alexei Navalnîi

Putin a silit giganții internetului să i se supună! Apple și Google au șters aplicația electorală creată de opozantul Alexei Navalnîi

Apple și Google au eliminat din magazinele lor online o aplicație electorală creată de liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi

Analiștii susțin că această victiorie a Kremlinuluii arată că în lupta dintre companiile tehnologice în valoare de miliarde de dolari și liderii autoritari ai marilor economii - cei din urmp au o poziție mai puternică.

Rusia a amenințat copaniile Big Tech

„Nu cred că au o mulțime de alegeri”, a declarat pentru RFE / RL Adam Segal, directorul programului de politici digitale și cibernetice din cadrul Consiliului pentru relații externe din New York. "Cu excepția cazului în care sunt dispuși să renunțe la piața din Rusia - ceea ce nu cred că sunt - nu cred că au o mulțime de pârghii pe cont propriu".

Oricum ar fi, susținătorii libertății pe Internet spun că companiile Big Tech ar fi trebuit să reziste presiunilor, dat fiind că toate regimurile autoritare di lume urmăresc cu mare atenție ce se întâmplă în Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În timp ce companiile sunt preocupate în mod înțeles de personalul lor din țară, au și responsabilitatea de a respecta drepturile”, a scris Deborah Brown, cercetător principal și avocat pentru drepturile digitale la Human Rights Watch, într-un articol publicat pe 21 septembrie.

"Cu siguranță nu vrem ca giganții tehnologiei să capituleze în aceste cazuri și această decizie [a Apple și Google] este îngrijorătoare", a declarat pentru RFE / RL Grant Baker, un asociat de cercetare axat pe tehnologie și democrație la Freedom House din Washington.

Cu toate acestea, Baker a spus că companiile se află într-o „poziție dificilă”, deoarece trebuie să fie atent la siguranța angajaților lor, încercând în același timp să își îndeplinească obligația de a menține libertatea de exprimare.

Și Segal a spus că, din cauza diviziunii din Statele Unite în ceea ce privește rolul marilor tehnologii, este posibil ca companiile să nu primească sprijinul vocal pe care l-ar putea avea în trecut în situațiile de opoziție cu regimurile autoritare.

Nici Apple, nici Google nu au răspuns imediat la e-mailuri și apeluri telefonice de la RFE / RL care solicitau comentarii.

Când a fost contactat de RFE / RL, Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze decizia uriașilor tehnologici, limitându-se să spună că toți oamenii au dreptul să vorbească liber și că societățile „sunt întărite, nu amenințate, prin expresii de opinie și disidență, inclusiv prin internet. "

Potrivit aliaților lui Putin, aplicația lui Navalnîi promova actitățile unei organizații extremiste

Cu câteva săptămâni înainte devotul din 17-19 septembrie pentru Duma de Stat, parlamentul inferior al Rusiei și o pârghie cheie a puterii pentru Putin, Moscova a presat companiile americane să elimine aplicația pe motiv că promovează activitățile unei organizații extremiste interzise în Rusia.

Rusia a declarat în iunie Fundația Anticorupție Navalnîi și alte organizații pe care acesta și aliații lui le-au înființat drept grupuri „extremiste”.

Aplicația Smart Voting informa cetățenii care dintre candidații au cele mai mari șanse de a învinge favoritul de la Kremlin.

Scopul a fost de a face praf șansele Rusiei Unite de a-și menține majoritatea de două treimi în Dumă.

Cei doi giganți tehnologici au sfidat cererea Rusiei până în prima zi a alegerilor. Este posibil să fi cedat când Rusia ar fi ridicat perspectiva deschiderii unor dosare penale împotriva personalului local, scrie globalsecurity.org.