Evenimentul Zilei > International > Putin a pus ochii pe Belarus. Vestul îl poate ajuta să reziste
Putin a pus ochii pe Belarus. Vestul îl poate ajuta să reziste

Putin a pus ochii pe Belarus. Vestul îl poate ajuta să reziste

THE WASHINGTON POST (SUA). Vladimir Putin și-a petrecut mare parte dintre cele două decenii de când e la putere încercând să restabilească domnia Moscovei asupra fostelor republici sovietice. În general, el a eșuat.

Lucru care s-ar putea schimba acum, mulțumită noii manevre a dlui Putin. El a oprit livrările de petrol subvenționat de care economia belarusă depinde puternic, cerând implementarea tratatului demult înghețat privind uniunea. La o întrevedere de vineri, dl Putin a respins din nou apelurile dlui Lukașenko de a reinstitui rabatul la petrol și gaze. Dacă își va menține poziția, economia Belarusului ar putea fi grav afectată: o cincime din exportul ei o constituie produse rafinate din petrol rusesc ieftin.

Dl Lukașenko a făcut un spectacol din rezistența pe care o opune presiunii rusești, cumpărând de la Norvegia încărcătura unui petrolier. Iar secretarul american de stat Mike Pompeo a montat și el un spectacol din care ar reieși că-l ajută, vizitând Minskul pe 1 februarie – prima vizită a unui șef al Departamentului de Stat acolo după 1993. Dl Pompeo a promis că administrația Trump va trimite un ambasador în Belarus și l-a asigurat pe dl Lukașenko că „producătorii noștri de energie sunt gata să vă livreze 100% din necesarul vostru de petrol, la prețuri competitive”.

Nu încape îndoială că dl Pompeo trebuie să fi resimțit o oarecare satisfacție făcând această ofertă, într-un moment în care Rusia menține pe linia de plutire industria petrolieră a Venezuelei, în ciuda sancțiunilor americane. Dar chiar și dacă ea va fi pusă în practică, petrolul american nu va salva rafinăriile Belarusului. În schimb, dl Lukașenko ar putea fi nevoit să aleagă între a ceda sub presiunea dlui Putin – ori măcar a face câțiva pași în acea direcție – și a-și supune economia la terapia de șoc necesară pentru a o elibera de Rusia. Dacă va alege ultimul curs, SUA și UE ar trebui să facă ce pot pentru a-i ușura suferința, continuând totodată să preseze pentru ameliorarea situației în materie de drepturile omului. (RADOR)

PAGINA ANTERIOARA