Evenimentul Zilei > International > Putin a avertizat-o pe Angela Merkel. Următoarea mutare va fi decisivă
Putin a avertizat-o pe Angela Merkel. Următoarea mutare va fi decisivă

Putin a avertizat-o pe Angela Merkel. Următoarea mutare va fi decisivă

Rusia acuză Ucraina că dorește să se retragă din acordul de la Minsk, ce reglementează încetarea conflictului din zona de est a țării.

Președintele rus Vladimir Putin susține că a avertizat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu privire la planurile Kievului de a abandona acordurile de la Minsk. Putin a făcut a făcut o serie de declarații într-o conferință de presă după discuțiile pe care le-a purtat cu Angela Merkel, după cum relatează Lenta.ru citată de site-ul Vesti bune din Rusia.

„Sunt de acord cu doamna cancelar federal cu privire la acordurile de la Minsk și la formatul Normandia. Nu avem alt instrument pentru realizarea păcii și cred că acest lucru ar trebui tratat cu mare grijă și respect, în ciuda faptului că nu am reușit încă să atingem obiectivele finale ale acordului. Acordurile de la Minsk sunt consacrate în rezoluția corespunzătoare a Consiliului de Securitate al ONU și, în acest sens, acordurile de la Minsk au dobândit formatul unei norme de drept internațional”, a spus Vladimir Putin.

El s-a declarat îngrijorat de ceea ce numește dublul limbaj al autorităților din Ucraina, care ar spune pentru presă și în declarațiile internaționale, și altceva ar comunica pentru cetățenii ucrainieni.

„Ne îngrijorează faptul că partea ucraineană la discuțiile oficiale spune, pentru presă, un lucru, dar în interiorul țării spune altceva. De fapt – vreau să subliniez acest lucru – este suficient să ne uităm la declarațiile înalților oficiali ai statului – ei spun că nu intenționează să îndeplinească acordurile de la Minsk”, a mai spus Vladimir Putin.

Ucraina pregătește un act normativ pentru retragerea din acordul de la Minsk

Liderul de la Kremlin a precizat că Ucraina pregătește un act normativ pentru a se retrage din aceste acorduri.

„Acesta nu este un document secret, el este postat pe site, cu siguranță”, a adăugat Vladimir Putin, menționând că inițiativa contrazice complet acordurile de la Minsk.

Putin a declarat că a informat-o pe Angela Merkel, cancelarul federal, despre un proiect de lege, a cărui adoptare ar însemna „retragerea efectivă a Ucrainei, în mod unilateral, din procesul de la Minsk”.

„Sper că doamna cancelar federal, în timpul vizitei sale în Ucraina va exercita o anumită influență, presiune asupra autorităților ucrainene și această lege nu va fi adoptată”, a declarat Vladimir Putin.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a efectuat o vizită în Rusia, la Moscova, pe 20 august, și a purtat mai multe discuții cu Vladimir Putin. Discuțiile au atins mai multe puncta, între care și situația din Ucraina și conflictul de la granița de est a acestei țări.