Purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, Ovidiu Raeţchi, a demontat azi acuzaţiile preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind votul prin corespondenţă, explicand că proiectul de lege al PNL exclude problema votului fraudat prin introducerea – de pilda – a principiului unui domiciliu stabil pentru românii din străinătate care doresc să voteze.
„Supus unei presiuni publice meritate, Călin Popescu Tăriceanu a oferit ieri o justificare pentru scandaloasa declaraţie privind votului Diasporei vândut pe mici: îi este teamă de o fraudă electorală. Explicaţie ignara si superficiala, care arata ca domnul Tariceanu nu s-a aplecat deloc asupra subiectului: sistemul european de vot prin corespondenta, ca si proiectul PNL in domeniu, exclud posibilitatea unei fraude relevante. Acesta este motivul pentru care iniţiativa legislativă prevede, de pilda, principiul unui domiciliu stabil pentru românii din străinătate care doresc să voteze, criteriu relativ sever. Daca domnul Tariceanu ar citi initiativa noastra ar vedea ca sistemul de inregistrare si validare presupune cetateni implicati si responsabili, care isi asuma solutia speciala a votului prin corespondenta nu pentru ca poftesc la vreun mic socialist de 1 mai, ci pentru ca nu au sectii de votare in aria lor geografica. Oricum, soluţia PNL pentru Diaspora presupune şi suplimentarea substanţială a secţiilor de vot, o triplare a acestora fiind rezonabila. Mi-e teamă însă că tema fraudării este un pretext clasic luat din manualul de manipulare politică pentru a împiedica orice iniţiativă politică incomodă. În 2011, Victor Ponta folosea acelaşi motiv pentru a bloca, pentru încă 4 ani, votul prin corespondenţă: fraudarea alegerilor. «Dacă se adoptă Legea votului prin corespondenţă, care înseamnă că indiferent ce votează românii se fură cu scrisori, nu cred că mai are rost să mai stăm în Parlament. Cred că nici n-are rost să şi candidăm şi România va intra, alături de alte ţări africane sau latino-americane, în randul celor conduse prin dictatură şi prin fraudarea sistematică a votului», afirma liderul PSD acum 4 ani”.
Ovidiu Raeţchi a adăugat că în campania pentru alegerile prezidenţiale, Victor Ponta şi PSD au încercat în zadar să folosească programul “un mic şi o bere” pentru un vot:
“Cât despre angoasa domnului Tăriceanu ca românii din străinătate pot să îşi vândă votul pentru «un mic şi o ber»”, nu pot să nu remarc că aceasta este o metodă pe care principalul său partener, PSD, se străduieşte să o perfecţioneze la fiecare tur de alegeri. La prezidenţiale, guvernul Ponta a avut propriul program la scară largă «un mic şi o bere» – dincolo de obişnuitele kilograme de făină si ulei, s-a apelat la adevărate politici sociale care au lăsat bugetul de stat descoperit sau la celebra Ordonanţă 55 care legifera, în prag de alegeri, furtul aleşilor. Domnul Tariceanu sa se ingrijoreze de frauda electorala din Teleorman, in Diaspora ea este exclusa prin noul mecanism electoral propus de PNL.”