La aproape trei ani de la instalarea în funcția de premier a lui Victor Ponta, purtătorul de cuvânt al PNL Diaspora, Ovidiu Raețchi, a afirmat că pentru românii care muncesc și locuiesc în străinătate, această perioadă a reprezentat un lung șir de umilințe în care în momente cheie au fost tratați ca niște cetățeni decăzuți din drepturi.
“Declaraţiile şi faptele lui Victor Ponta din cei trei ani de guvernare demonstrează că în toată această perioadă i-a tratat cu frica si dispreţ pe românii din Diaspora, nefiind capabil să iasă din logica fostului dictator Nicolae Ceaușescu, a “celor fugiti peste granite”, a argumentației “salamului cu soia” de la începutul anilor ´90 sau să înţeleagă cum şi el, după Mircea Geoană în 2009, a fost învins în mod decisiv de votul Diasporei. Cu puţin timp înainte de a deveni premierul României, promitea că nu va participa la alegeri dacă votul prin corespondenţă va fi introdus, folosind Diaspora în bătălia politică. «Dacă se introduce acest sistem de vot, nu are rost să participăm la alegeri, este clar că se va frauda votul» – spunea Ponta. În postura de prim-ministru şi lider al majorităţii parlamentare s-a asigurat că votul prin corespondenţă nu va trece nici de Comisia de revizuire a Constituţiei şi PSD nu a votat, în 2013, amendamentul PNL propus de Alina Gorghiu care prevedea introducerea acestui vot. Victor Ponta a arătat că se teme de românii din Diaspora în noiembrie 2014, atunci când, în timpul campaniei electorale, întregul său aparat guvernamental a avut un singur obiectiv: blocarea votului românilor din străinătate. A spus despre protestele din noiembrie că au fost organizate de ACL, nefiind capabil să înțeleagă că era vorba despre revolta generată de dorința firească a exercitării unui drept fundamental. Chiar și personajele politice susținute în funcții cheie au demonstrat dezgustul cu care tratează Diaspora, începând cu Bogdan Stanoevici, pe atunci ministru delegat pentru românii de pretutindeni, care îi numea pe protestatari “agitatori” și terminând cu Teodor Meleșcanu, Ponta crezând în mod eronat că trecutul său la SIE îl va ajuta să aibă un vot așa cum și-l dorește măcar în străinătate. Votul din decembrie al Diasporei are o explicație foarte simplă: românii au plecat din țară din cauza unor politicieni cu atitudinea lui Ponta și pe cale de consecință au votat un președinte de tip occidental”, a spus Raețchi.
Ovidiu Raețchi a punctat că este datoria PNL de a se asigura că, urmare a modului în care tratează Diaspora, Victor Ponta nu își mai prelungește șederea la Palatul Victoria.
“Ponta nu s-a oprit aici. După înfrângerea de la prezidențiale, în ianuarie 2015, propunea ca fiecare român din Diaspora să contribuie la bugetul social cu 10 euro, pe lângă contribuția pe care aceștia o achită în statele în care muncesc, ignorând astfel complet sumele imense de la bugetul de stat pe care aceștia le aduc an de an. Chiar dacă este un aspect pe care îl trece cu vederea, românii din străinătate sunt cei mai mari investitori ai țării. De exemplu, în 2013, ei au adus în țară 3,2 miliarde de euro, în timp ce investițiile străine au însumat 2, 7 miliarde de euro. Cu toate acestea, Ponta nu a înțeles un lucru elementar: orice țară normala își tratează cu respect cetățenii aflați în afara granițelor, ei nu sunt cetățeni second-hand sau decăzuți din drepturi. Chiar și acum, premierul continuă în aceeași notă. În timp ce la nivel declarativ susţine că este de acord cu introducerea votului pentru Diaspora, premierul şi PSD nu s-au exprimat nici până acum pe proiectul votului prin corespondenţă propus de PNL. Pentru toate aceste fapte trecute succint în revistă, orice premier dintr-o țară occidentală ar fi demisionat din funcție. În ciuda protestelor publice și a valului de antipatie generat, Ponta nu a avut onoarea de a face acest gest. Iar PNL are datoria, inclusiv față de românii din Diaspora tratați în bătaie de joc în noiembrie, să se asigure că Victor Ponta va mai rămâne cât mai puține zile în funcția de premier pe care o ocupă deja de mult prea mult timp”, a adăugat deputatul PNL.