Conform sursei citate, datele sunt esențiale pentru a înțelege particularitățile acestui virus, fapt pentru care informațiile extrem de preţioase au fost transmise deja specialiştilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Realizator TVR 1: Am văzut câteva cifre: virusul de la noi este identic în proporție de 99,95% cu tulpina de referință din Wuhan, dar este mult mai aproape de ceea ce se întâmplă în Germania, India, Italia, Marea Britanie. Cum traducem aceste cifre?

Florin Oancea: Bună dimineaţa dvs! Bună dimineaţa telespectatorilor dvs! Într-adevăr, analiza filogenetică a primelor trei genomuri de secvențiere a evidențiat această identitate de 99,95% cu tulpina de referință a virusului izolat în Wuhan și poate mai aproape, 99,96-99,97, cu ce a fost în Europa.

Aceste lucruri ne ajută în în acest moment ca să putem vedea o parte din patogenia virusului, însă trebuie continuată această secvențiere în dinamică, să vedem dacă virusul suferă mutații, cu implicații de cercetare în acest moment, și să putem estima evoluția severității acestei infecții cu COVID-19.

Realizator TVR 1: Sunteți în legătură cu cercetători de la Organizația Mondială a Sănătății din întreaga lume, cu toții caută un tratament pentru perioada următoare. Dacă e să ne uităm la orizontul de timp, aveți ceva în acest moment?

Florin Oancea: Cum am spus de atâtea ori, activitatea de cercetare este una dinamică, suntem permanent în contact cu alte centre de referință, cu alte institute unde se studiază şi unde se secvențiază acest virus, astfel încât să putem face o analiză comparativă în vederea stabilirii evoluției virusului și orientării către tratament.

Toată lumea își pune problema pentru realizarea unui unui vaccin, însă totul este la nivelul de cercetare, la nivel de studiu, și este foarte greu pentru a spune în acest moment când și dacă vom avea un vaccin.

Realizator TVR 1: O ultimă întrebare aş avea la dvs, domnule doctor. Se tot discută ce facem în toamnă, vom avea o problemă cu acest nou tip de coronavirus și în același timp trebuie să ne luptăm în continuare cu virusul gripal. Cum suntem cu vaccinul antigripal în țara noastră?

Florin Oancea: Producerea vaccinului gripal în Institutul Cantacuzino reprezintă un obiect de interes foarte important pentru noi. Încercăm în acest moment să refacem întreaga tehnologie. Suntem la nivelul de studiu experimental al acestui vaccin, în speranța ca în viitor, în următorii ani, să putem să reluăm activitatea de producție a vaccinului gripal. În acest moment, avem o arie experimentală, avem o arie pilot unde se fac testele pentru reluarea în bune condiții, să respectăm condițiile GMT de producere a vaccinului gripal. Ca orizont de timp, probabil în vreo 4-5 ani vom reuși să avem o producție de vaccin gripal în România”, se arată în interviul realizat de TVR 1.

Transcript realizat de Rador