Peste 20.000 de maşini trec zilnic pe DN 7, între Râmnicu-Vâlcea şi Sibiu, făcând din această şosea una dintre cele mai periculoase din ţară.
Judeţul Vâlcea are cel puţin opt puncte negre, adică locuri în care poliţiştii de la Serviciul Poliţiei Rutiere Vâlcea spun că se înregistrează un număr-record de accidente rutiere. Cele mai multe, şase sunt pe DN7. Traficul în zonă este infernal: trec zilnic peste 20.000 de autovehicule, majoritatea fiind TIR-uri şi mijloace de transport persoane. Numai anul trecut, s-au înregistrat pe această porţiune de drum naţional 127 de accidente rutiere soldate cu 23 de morţi, 73 de răniţi foarte grav şi 98 de răniţi uşor. „Asta înseamnă că 30% din numărul de morţi şi 25% dintre cei răniţi pe drumurile publice provin de pe DN 7, ceea ce este foarte mult. Suntem pe locul şase în ţară ca număr de accidente“, susţine comisarul Ilie Voica, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Vâlcea. Drumul morţii Pe Valea Oltului, sau „Drumul morţii“, cum îi mai spun poliţiştii vâlceni, sunt şase puncte negre în care se produc cele mai multe accidente soldate cu morţi şi răniţi foarte grav: zonele Câineni, Racoviţă, Călimăneşti, Bujoreni şi Budeşti. Este vorba de porţiuni de drum de peste un kilometru pe care se întâlnesc numeroase curbe strânse, cu vizibilitate redusă. Cele mai multe accidente care se produc aici au loc pe fondul depăşirilor neregulamentare, al pătrunderii pe contrasens sau al vitezei excesive. „La realizarea acestei statistici am luat în calcul doar accidentele soldate cu morţi şi răniţi foarte grav. Nu am luat în calcul accidentele fără victime şi cele cu răniţi uşor“, ne-a mai spus comisarul Voica. CAINENI. În zona localităţii aflate la mijlocul Văii Oltului sunt două puncte negre. Drumul este dominat de curbe succesive extrem de periculoase. Cele mai multe accidente care se produc aici au loc din cauza depăşirilor neregulamentare, în special în curbe cu vizibilitate redusă. Cel mai cumplit accident de la Câineni s-a petrecut în luna noiembrie, anul trecut, la km 235- 236, când un autoturism s-a angajat într-o depăşire fără să se asigure şi a fost prins între două TIRuri. „Două persoane au murit pe loc, iar una a fost rănită foarte grav. În urma impactului, autotursimul s-a făcut armonică, de la 4,30 de metri a ajuns la 2,40 de metri. Cinci ore au lucrat echipele de la descarcerare să scoată morţii dintre fiarele contorsionate, timp în care toată Valea Oltului a fost blocată. Coloanele de maşini se întindeau pe zeci de kilometri, pe ambele sensuri“, susţine comisarul Ilie Voica.
RACOVIŢĂ. Cele mai multe accidente se produc aici în localităţile Balota şi Robeşti, în zonele aglomerate. „Sunt şcoli şi biserici şi au loc depăşiri în linie dreaptă. Şoferii greşesc pentru că nu apreciază corect distanţa şi viteza autoturismului care vine din sens opus. De aceea, impactul este, de cele mai multe ori, frontal“, mai spune şeful SPR Vâlcea. CĂLIMĂNEŞTI. În localitatea Călimăneşti şi în staţiunea Căciulata se produc cele mai multe evenimente rutiere soldate cu victime pentru că nu se acordă prioritate la trecerile de pietoni. Este un sector de drum în linie dreaptă unde depăşirea este interzisă, iar limita de viteză este de 50 de km/oră. Limitarea de viteză nu se respectă şi de aceea se produc accidente, explică poliţiştii. BUDEŞTI. Porţiunea cea mai periculoasă din localitatea aflată la intrarea în Râmnicu-Vâlcea se află la km 166-167, exact în centrul comunei Budeşti.
Aici este o curbă „aproape în loc“, după cum o numesc localnicii şi şoferii care trec frecvent pe acest drum. Curba este marcată corespunzător, de la distanţă, atât pe marginea şoselei, cât şi pe carosabil. „Aici au avut loc 14 accidente, soldate cu 6 morţi şi 8 răniţi, pe fondul oboselii, intrării pe contrasens şi al depăşirilor neregulamentare“, explică şeful SPR Vâlcea. La începutul acestui an, un şofer bulgar, din cauza consumului mare de alcool, a adormit la volan şi a intrat cu TIR-ul în casa unor localnici. Nu au existat victime, dar casa a fost distrusă. TIR-ul nu a fost nici acum ridicat. BUJORENI. Ultimul punct negru de pe DN 7 se află la km 181-182 şi 185-186, în dreptul localităţii Bujoreni, aflată la marginea oraşului Râmnicu-Vâlcea. Este o porţiune de drum dreaptă, în pantă, marcată cu linie continuă. Şoferii imprudenţi fac depăşiri neregulamentare, ceea ce a dus, în ultimii cinci ani, la 16 accidente grave, soldate cu 4 morţi şi 16 răniţi. JUDEŢ PERICULOS Puncte negre printre dealuri verzi În afară de locurile deosebit de periculoase de pe DN 7, în judeţul Vâlcea mai există trei puncte negre. Primele două se află pe DN 67, pe şoseaua care leagă Râmnicu- Vâlcea de Târgu-Jiu, la Măldăreşti şi Slătioara. E vorba despre un sector de drum cu foarte multe curbe, care se strecoară printre dealuri. În ultimii cinci ani, aici s-au produs 24 de accidente soldate cu 9 morţi şi 13 răniţi grav. Al treilea punct negru e cel de pe DN 64, care duce la Craiova. Aici s-au produs, în ultimii cinci ani, 29 de accidente soldate cu 4 morţi şi 16 răniţi.