„Pumnul în gură”: După Germania și Franța, Austria sugrumă și ea libertatea de exprimare

„Pumnul în gură”: După Germania și Franța, Austria sugrumă și ea libertatea de exprimare

Guvenul Austriei a prezentat o propunere de lege pentru combaterea discursursului ofensator. Aprobarea acestuia ar limita drastic libertatea de exprimare, arată o analiză realizată de Judith Bergman pentru Gatestone Institute.

În preambulul documentului, guvernul austriac scrie:

„Principalul motiv pentru promovarea acestei legi este îngrijorătorul fenomen că internetul și rețelele sociale, pe lângă avantajele pe care aceste noi tehnologii și canale de comunicare le oferă, au creat și o nouă formă de violență, iar ura pe internet îmbracă forma insultelor, umilirilor, informațiilor false și chiar a amenințărilor cu violența și moartea.”

Și mai departe:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Atacurile sunt predominant bazate pe motive rasiste, xenofobe, misogine și homofobe. Este nevoie de o strategie cuprinzătoare și de un set de măsuri, care să meargă de la prevenire la sancțiuni. Această strategie se bazează pe doi piloni, responsabilitatea rețelei de socializare și protejarea victimelor.”

Proiectul de lege este calchiat după foarte criticata lege NetzDG din Germania cunoscută și ca legea cenzurii, care a intrat în vigoare în ianuarie 2018. Aceasta obligă companiile care administrează rețelele sociale să elimine sau să blocheze orice conținut ilegal în 24 de ore, cu termen maxim de 7 zile, ori să riște amenzi de până la 50 de milioane de euro.

În mai 2020, Franța a adoptat și ea un act normativ similar, cunoscut ca „legea Avia”, de asemenea copiată în mare parte după NetzDG germană. Ea impune platformelor online să elimine „conținutul dușmănos” – incitare la ură sau insultă discriminatorie, pe bază de rasă, religie, etnie, gen, orientare sexuală sau dizabilități – în 24 de ore.

Nerespectarea acestei prevederi poate duce la amenzi de până la 1,25 milioane de euro sau 4% din câștigurile obținute de platformă.

În mod similar, proiectul de lege austriac cere ștergerea conținutului „evident” ilegal în termen de 24 de ore și a altor conținuturi ilegale în termen de până la 7 zile.

Amenda merge până la 10 milioane de euro.

După modelul legii germane NetzDG, proiectul de lege austriac privatizează cenzura de stat cerându-le platformelor sociale să își cenzureze utilizatorii în folosul statului.

Dacă legea va fi aprobată, arată analiza Gatestone, atunci libertatea de exprimare a austriecilor va deveni obiectul deciziilor arbitrare al unor entități corporatiste precum Twitter, Googla sau Facebook.

Odată cu promovarea proiectului legii privind discursul ofensator, o altă țară europeană depășește o nouă etapă pentru a face din cenzura online o caracteristică a legislației europene.

În Austria, potrivit Reuters, un număr surprinzător de mare de asociații private și-ar dori aplicate măsuri chiar mai ample de atât.