CNA a somat public B1 TV, din cauză că, în emisiunea „Evenimentul zilei” din 1 mai, în care Traian Băsescu a făcut comentarii la adresa lui Victor Ponta şi a invitat telespectatorii să nu voteze cu PSD, moderatorul programului, Silviu Sergiu, nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile potrivit legii.

Decizia a fost luată la presiunea mai multor membri ai CNA numiți în acest organism cu sprijinul politic al USL. Aceștia au, de obicei, atitudine tolerantă la insultele din emisiunile postului Antena 3.

Martin Schulz nu poate fi criticat

Narcisa Iorga, membră a CNA, aflată în opoziție cu majoritatea, a relatat pe blogul ei, cutiapandorei.net, cum a decurs ședința de înfierare.

Ceea ce a înfuriat cel mai tare majoritatea din CNA sunt declarațiile lui Băsescu despre președintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz. Vă prezentăm fragmente din ședința CNA, publicate pe blogul Narcisei Iorga:

● Christian Mititelu: Traian Băsescu a spus că nu trebuie votat PSD pentru că Martin Schulz va deveni președintele Comisiei Europene. Aici, aveți o alunecare…

● Monica Gubernat: Dl. Orcan (Sabin Orcan- realizator B1) a spus că dl. Oproiu a câștigat în fața dlui Predoiu pe bază de pachețele. Aceasta ce e? O faptă sau o opinie? Și unde sunt dovezile, că nu le-ați prezenta

● Radu Călin Cristea: Vreau să mă refer mai mult la emisiunea ”Evenimentul zilei”. Iată ce spune Traian Băsescu: „Marele barcagiu Ponta s-a dus la mare ca să mănânce Mazăre, da, să-i dea portul, că e ultimul lucru pe care nu-l avea măscăriciul național pe litoral”. Moderatorul avea obligația să-i ceară precizări. Nu-i apare nicio cută pe față lui Mălin Bot când spune că primul ministru este o marionetă trasă de sfori de baronii locali. Mai apoi, Băsescu spune despre CNA că e o cangrenă (…) Silviu Sergiu nu are niciun fel de reacție (…) Propun amendă în valoare de 50.000 de lei”. Până la urmă, membrii CNA au sancționat B1 TV doar cu o somație publică, la fel ca și România TV, pentru o emisiune în care Radu Mazăre a fost spălat de acuzațiile DNA, iar președintele Traian Băsescu a fost acuzat că îi controlează politic pe procurorii anticorupție.

„Radu Călin Cristea e mut ca o lebădă. Nu mai vorbește despre dirijorul a tot ceea ce e în studio, nici despre etica jurnalistului. Întreb retoric dacă în cazul acesta nu se mai pune în locul unui telespectator care vrea să se informeze și culege doar punctul de vedere al dlui Radu Mazăre. Mut, în continuare”, relatează Narcisa Iorga discuția din CNA despre emisiunea de la România TV. Cristea a fost singurul care s-a opus până și sancționării cu somație a postului RTV.


Argumentele oferite de conducerea CNA l-au siderat pe Dan Andronic

Urmează Sorina Matei și Robert Turcescu

CNA intenționează să monitorizeze atent și emisiunile realizate de Robert Turcescu și Sorinei Matei, la postul B1 TV. Monica Gubernat, numită în CNA după ce a lucrat pentru PSD, a fost cea care a cerut analizarea interviurilor acordate de șeful statului celor doi jurnaliști. Ulterior, Narcisa Iorga a anunțat că în acest caz „supralicitează și ea” și a solicitat analizarea interviurilor cu premierul Victor Ponta în emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3. În plus, Narcisa Iorga a solicitat monitorizarea și analizarea „sub aceleași aspecte, ca să avem o oglindă” a interviului realizat de Victor Ciutacu cu premierul Victor Ponta și difuzat la România TV.

Laura Georgescu, șefa CNA, a dezinformat în direct

Președintele CNA, Laura Georgescu, a intervenit ieri, prin telefon, în emisiunea ”Evenimentul zilei” pentru a detalia motivele care au stat în spatele deciziei de a soma postul B1 TV.

Ea a susținut că emisiunea din 1 mai, în care a fost invitat președintele Traian Băsescu, a fost o emisiune electorală, iar B1 a semnalat în direct acest lucru. Jurnaliștii EVZ prezenți în studio au difuzat însă pasaje din emisiunea inscriminată, din care a reieșit foarte clar că afirmațiile Laurei Georgescu nu reprezintă realitatea. EVZ reproduce cele mai importante pasaje din dialogul cu șefa CNA.

– Laura Georgescu: Noi am făzut monitorizarea emisiunilor electorale. În emisiunea „Evenimentul zilei” s-au făcut afirmații despre personalități europene.

– Dan Andronic: Ce emisiune electorală?

– L.G.: Cea din 1 mai 2014. Postul dvs. a decis că pe acest interval orar (11.00-12.00) face dezbatere electorală

– D.A.: Emisiune electorală cu Președintele României?

– L.G.: Așa v-ați declarat (…) S-au făcut declarații despre competitori europeni.

– D.A.: Vă dau o veste proastă. Nici Putin, nici Schroeder nu candidează. Care competitori europeni? Dvs. nu vedeți că spuneți lucruri care nu sunt conforme cu realitatea, ca să nu zic altfel?

– Silviu Sergiu: Intervenția dvs. de astăzi a fost într-o emisiune electorală?

– Laura Georgescu: Nu aveți afișat pe ecran.

– S.S.: Nici în emisiunea cu Traian Băsescu nu a fost afișat.

– L.G.: Nu e adevărat. Ați avut trecut dezbatere electorală pe ecran.

– S.S.: Câteva minute, când a sărit Elena Udrea cu parașuta.

– Dan Andronic: Vedeți că dezinformați, doamna Georgescu.

– L.G.: Eu dezinformez? Bine. Mulțumesc.

– S.S.: Vă mulțumim.

(Ulterior, imaginile care confirmă spusele moderatorului au fost difuzate în emisiune – n.r.)

– Dan Andronic: Este un fals și am dovezi acum. De aceea, am spus că doamna Georgescu dezinformează. A părut ușor indignată. Ce facem în aceste condiții? Ce facem când președintele CNA a spus un lucru fals în direct? Mă gândesc să o reclam pe doamna Georgescu la CNA.


Emisiunea ”Evenimentul zilei” din 1 Mai, în care a fost invitat președintele Traian Băsescu

Narcisa Iorga: „Decizia CNA este un act de intimidare”

Narcisa Iorga, membru CNA, care a reclamat decizia luată joi, a intervenit ieri în emisiunea ”Evenimentul zilei”, prilej cu care a apreciat că avem de-a face cu „un act de intimidare având în vedere și precedentele și având în vedere că nu se aplică aceeași măsură și altor posturi”.

„Consider că articolul de lege invocat de conducerea CNA nu este susținut. Președintele Traian Băsescu a exprimat o opinie. Moderatorul nu putea cere dovezi în acest caz”.

Dublu standard

Narcisa Iorga a precizat că ”CNA aplică în mod constant dublul standard”. ”Eu vorbesc în numele meu. De când sunt eu membru în CNA, de 5 ani și jumătate, nu pot să spun că cenzurează, însă nu a fost corect. În ultimul an, a depășit orice limită”, a spus membra CNA.

Ea și-a exprimat ”părerea de rău și surprinderea pentru faptul că în actuala formulă a CNA există șase foști jurnaliști”.

”Mai importanți, mai puțin importanți: Radu Călin Cristea, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu, Laura Georgescu și subsemnata. Chiar domnul Cristoiu vorbea de curând despre experiența în jurnalism a membrilor CNA. Ar fi o majoritate care ar putea să-și aducă aminte de misiunea publică pe care au avut-o, de misiunea nobilă pe care au avut-o. Eu asta nu înțeleg. Cum pot acești oameni să uite de unde au plecat și să facă astfel de judecăți strâmbe. Un om politic ajuns acum în CNA poate are circumstanțe. Deși au fost în CNA oameni politici care nu au avut o astfel de atitudine”, a explicat Narcisa Iorga.

În atenția Comisarului European pentru Agenda Digitală, vicepreședintele Comisiei Europene, doamna Neelie Kroes

Stimată doamnă Kroes,

Ziarul „Evenimentul zilei” dorește să vă supună atenției ultimul dintr-o serie de abuzuri ale Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), instituția care supraveghează presa audiovizuală din România. Ziarul „Evenimentul zilei” a fost înființat în 1992 și, timp de 22 de ani, a fost în mod constant preocupat de promovarea democrației și libertății de expresie în România.

În data de 15 mai, CNA a decis sancționarea cu „somație publică” a emisiunii „Evenimentul zilei”, difuzată de postul de televiziune B1 TV, în data de 1 mai, pentru o serie de afirmații făcute de președintele României, Traian Băsescu, invitat în acea emisiune. Potrivit CNA, moderatorul emisiunii, Silviu Sergiu, nu și-a îndeplinit atribuțiile „potrivit legii” și nu l-a întrerupt pe șeful statului, cerându- i să prezinte „dovezi” pentru cele afirmate.

„Evenimentul zilei” consideră că CNA a sancționat, de fapt, opiniile politice exprimate de președintele României. Astfel, potrivit înregistrării discuției publice din ședința CNA, o parte din membrii acestei instituții au fost nemulțumiți pentru că șeful statului român a spus că „orice vot dat PSD-ului înseamnă un vot dat lui Martin Schulz să devină preşedintele Comisiei Europene, de aceea eu le cer românilor, dacă vreţi să aveţi un preşedinte de Comisie Europeană care să ţină cu România şi nu cu ursul, nu votaţi pentru PSD, pentru că-i daţi votul lui Martin Schulz”. De asemenea, membrii CNA au fost nemulțumiți pentru că președintele Traian Băsescu a afirmat că „niciodată CNA-ul n-a fost atât de aservit politic cum este acum, a devenit o cangrenă în rândul instituţiilor statului”.

Considerăm că afirmațiile președintelui Traian Băsescu reprezintă opinii politice, iar moderatorul nu putea fi obligat să-i ceară șefului statului dovezi. Într-o intervenție telefonică în emisiunea „Evenimentul zilei” din data de 16 mai, președintele CNA, Laura Georgescu, a susținut că această emisiune a fost monitorizată de Consiliu întrucât are caracter electoral. „Evenimentul zilei” a demontat această minciună, arătând că interviul cu președintele României nu a fost încadrat la emisiuni electorale, fapt pe care CNA ar fi trebuit să-l cunoască. În plus, așa cum a arătat în repetate rânduri unul din membrii CNA aflat în opoziție cu actuala conducere a instituție, Narcisa Iorga, Consiliul a avut un alt standard când a trebuit să judece emisiuni difuzate de postul Antena 3, deținut de Dan Voiculescu, președinte de onoare al unui partid aflat la guvernare.

Dorim să tragem un semnal de alarmă în legătură cu derapajele CNA din ultimii doi ani. De exemplu, un alt jurnalist al postului B1 TV, Robert Turcescu, a fost amendat pentru că a afirmat că: „Un amic mi-a spus că suntem conduşi de un grup infracţional, atenţie, nu organizat, ci dezorganizat. Asta e şi mai grav, adică ăştia nici nu au ordine în ceea ce fac în momentul de faţă”. Menționăm că membrii CNA sunt numiți pe criterii politice, iar actuala putere deține majoritatea în Consiliu.

În consecință, „Evenimentul zilei” vă solicită o monitorizare a activității CNA, pentru a verifica în ce măsură activitatea acestei instituții nu încalcă libertatea de expresie și criteriile politice din Tratatul de la Copenhaga.

Cu stimă,
Simona Ionescu, redactor-șef al „Evenimentului zilei”