Pulsurile magnetice alunga insomniile

O noua metoda care stimuleaza electric nervii de la nivelul creierului i-ar putea adormi si pe cei cu lipsa cronica de somn.

Cercetatorii americani au inventat o tehnica ce ar putea trata insomniile. Cu ajutorul unui echipament special, oamenii de stiinta stimuleaza creierul cu pulsuri magnetice, fara sa-i dauneze acestuia.

 Aceste pulsuri patrund in nervii care controleaza un anumit tip de somn profund si determina creierul sa produca unde lente, arata studiul aparut in „Proceedings of the National Academy of Sciences” si citat de publicatia „Daily Mail”.

Masina de stimulare transcraniana Cercetatorii americani de la Universitatea Wisconsin-Madison au trimis un semnal magnetic spre o zona specifica a creierului si au activat impulsurile electrice.

Ca raspuns la fiecare explozie de magnetism, creierele voluntarilor au produs unde lente, specifice somnului profund. Oamenii de stiinta au folosit un encefalograf care a inregistrat activitatea creierului si o masina de stimulare magnetica transcraniana pentru a transmite pulsul electronic.   

Cercetatorii sunt de parere ca acelasi principiu ar putea fi folosit pentru a crea o masinarie capabila sa stimuleze electronic un somn profund de dupa-amiaza.

Somul intareste memoria Plecand de la teoria conform careia somnul consolideaza memoria, numerosi neurologi sustin ca acesta ne permite sa reevaluam evenimentele de peste zi.

Cercetatorii de la Universitatea Wisconsin-Madison sustin ipoteza potrivit careia somnul imbunatateste memoria, dar precizeaza ca acest fenomen se intampla in diferite procese, dintre care unul implica o stopare a supraincarcarii creierului. In timpul somnului, sinapsele (conexiunile dintre celulele nervoase) care s-au format in timp ce invatam se relaxeaza. Dupa ce ne trezim, retinem mai mult decat ne dam seama.

„Tone de ganduri lasa urme pe creier, modifica sinapsele, majoritatea intarindu-se. Este minunat ca putem avea aceste urme sinaptice pe creier, dar ele necesita un pret: proteine, grasime, spatiu si energie. In timpul undelor lente care se produc in somn, toate conexiunile incep sa se slabeasca si se reduc la aceeasi dimensiune, astfel incat cele care erau foarte puternice se mentin. Dimineata, forta conexiunii revine asa cum era in dimineata precedenta. In acest mod, nu ne pierdem memoria”, explica Giulio Tononi, coordonatorul studiului, cercetator la Universitatea Wisconsin-Madison, SUA.

In lipsa acestui fenomen, nu am mai fi capabili sa invatam lucruri noi, deoarece creierului i-ar lipsi energia, spatiul si nutrientii necesari.

Somniferele forteaza creierul sa adoarma

Oamenii de stiinta au identificat trei faze ale somnului: superficiala, profunda si cea cu vise. „Somnul profund odihneste organismul, iar cel cu vise relaxeaza creierul. Din sapte-opt ore de somn, doua le petrecem in somnul cu vise. In lipsa acestuia, apare o stare de oboseala accentuata”, explica Radu Braga, specialist in neurostiinte la Facultatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti.

Medicamentele recomandate de obicei pentru tratarea insomniilor induc un somn farmacologic care nu odihneste organismul suficient. „Medicamentele induc un somn profund nefiziologic si nu permit creierului sa-si gestioneze activitatea, pentru ca ele isi fac efectul si in timpul somnului. Metoda de producere a undelor lente prin pulsuri magnetice initiaza somnul, dupa care creierul isi reia singur ciclul”, mai spune specialistul.