PULSUL PLANETEI. Terorismul de lângă noi: primul sinucigaş albanez în Statul Islamic

PULSUL PLANETEI. Terorismul de lângă noi: primul sinucigaş albanez în Statul Islamic

Potrivit unui raport public al serviciilor de informații albaneze (SHISH) existau, la mijlocul anului trecut, 86 de cetățeni albanezi care luptau în Orientul Mijlociu în grupări precum ISIS sau Frontul Al Nusra, în Siria şi Irak.

 Recrutarea acestora a avut loc la puțin timp după ce conflictul din Siria s-a acutizat și se presupune că au ajuns acolo prin Turcia, iar la granița cu Siria au fost antrenați înainte de a fi trimiși în teatrele de operaţii.

Blerim Heta, cetățean kosovar de origine albaneză, s-a aruncat în aer anul trecut la Bagdad, devenind primul terorist suicidar cu bombă de origine albaneză, implicat în organizaţia Statul Islamic. De altfel, diverse forumuri din mediul online, care sunt vizitate în special de tineri, glorifică astfel de acte și au un număr semnificativ de aderenți și simpatizanți. La început, atragerea acestora se făcea pe baza promovării luptei împotriva regimului dictatorial al lui Bashar al Assad, însă mulţi au migrat spre organizaţiile radicale islamiste, mai atrăgătoare decât Armata Siriană Liberă, intrând în Frontul Al Nustra şi ISIL care aveau pregătire militară mai importantă şi succese vizibile pe teren.

Din cauza lipsei relative de control la frontierele dintre Albania, Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Bosnia și Herzegovina și sudvestul Serbiei, există posibilitatea ca o nouă generație de jihadiști să înflorească cu scopul de a lovi fie în aceste țări, dar cel mai probabil în Europa Occidentală. Această problemă de control la frontiere, coroborată cu lipsa datelor relevante cu privire la intențiile jihadiștilor care locuiesc în aceste zone sau care se întorc din Orientul Mijlociu, generează mari riscuri de securitate, atât pentru regiunea Balcanilor de Vest, cât și în sens mai larg, pentru întregul continent european.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un înalt oficial al UE care se ocupă de problemele privind amenințarea teroristă a confirmat că Bosnia și Herzegovina și Kosovo sunt zone cu înalt grad de risc, în special din punctul de vedere al cetățenilor care părăsesc aceste state pentru a lupta în Orientul Mijlociu în diverse grupări. Sunt peste 500 de oameni din Balcanii de Vest care s-au alăturat teroriștilor din Siria și Irak.

Ambiguitatea războiului din Siria şi a acţiunilor împotriva suniţilor din Irak, consideraţi responsabili de regimul baathist al lui Saddam Hussein, a creat spaţiu Statului Islamic pentru a ocupa teritoriu, i-a dat o cauză de apărat şi a dus la apariţia acestor nevoi de recrutare de carne de tun pentru războaiele teroriste. Şi, pe lângă aventurieri, mercenari şi bolnavi psihic, sau chiar credincioşi reali convertiţi la radicalism, jihadul a atras în recrutări tineri din spaţiile cu cel mai mare şomaj şi cele mai reduse perspective în viaţă. Aşa au fost calificaţi teroriştii de lângă noi, din Balcanii de Vest, care se vor întoarce sau sunt deja acasă, în căutarea unor noi misiuni.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.