Editura Evenimentul si Capital

Pulsul planetei. Al patrulea mandat prezidențial, cu steagurile în bernă: un Putin nesigur, temător, plictisit, vulnerabil

Autor: | | 4 Comentarii | 2092 Vizualizari

În cursul săptămânii, am avut cel mai ciudat discurs al lui Vladimir Putin despre starea națiunii, în prag de alegeri prezidențiale pentru al patrulea mandat după un intermezzo de premier al lui Medvedev. Un exercițiu de campanie care a relevat, în mod paradoxal, un lider nesigur, temător, plictisit, vulnerabil, într-un show în care desenele animate militariste și agresive au luat locul unui raport de activitate al ultimilor 18 ani, în fața unor votanți care se nășteau când țarul Putin lua prima oară puterea.

Nu mai avem un Putin sigur și atotștiutor cum apărea la discuțiile cu publicul de câte 3-4 ore, după ce ultimul exercițiu din decembrie relevase deja plictisul și lipsa de idei a regizorilor acestor scenete de imagine personalizată. Nu m-aș opri asupra declarațiilor militariste controversate, care marchează clar nerespectarea tratatului privind rachetele cu rază medie de acțiune în Europa (INF), care sunt denunțate de facto de afirmațiile lui Putin privind noile realizări. Nici măcar despre încălcarea tratatelor SALT și START 3, ale armelor cu strategice cu rază lungă.

Mitul rachetelor care zboară la înălțime aleatoare sau ocolesc în traiectoria lor zonele de apărare ale inamicului a fost lansat de către Dmitri Rogozin, iar discursul amenințător al anilor 2000, când Rogozin era încă ambasador la NATO, acesta fiind personajul rizibil și neserios al comuncării ruse. Azi limbajul și tema revine în gura președintelui la al 4-lea mandat. Nu mai e figura dură dar destinsă, sigură, vocea puternică și pătrunză- toare, cuvintele convingătoare ale liderului care marchează conștiința concetățenilor săi și-i aduce, entuziaști, la vot. Ci desene animate în discursul prezidențial – nu arme sau teste reale, nici manifestații publice realiste, ci tromboanele lui Rogozin au fost aduse în prim plan.

Nu modernizarea Rusiei e proiectul lui Putin la al patrulea mandat, în competiția cu lumea globalizată și a patra revoluție economică, adecvarea la lumea digitală, cercetare și tehnologie, ci clipuri ale unor manechine semi-dezbrăcate care încearcă să atragă bărbații ruși tineri la vot – principala categorie a absenteismului. Am ajuns la gesturi care numai siguranță și certitudinea rezultatului nu o reflectă, ci panică, criză de idei și lipsă de soluții. Nu se pune problema să nu fie ales Putin la al patrulea mandat, care-l va face cel mai longeviv lider sovietic/rus înaintea chiar a lui Stalin. Ci interesul publicului și prezența la vot sunt în discuție. Și Putin se luptă cu sine, cu prezența concetățenilor la vot și interesul lor pentru a-l alege din nou. Pentru că totul e închis, nu există perspective, nu există proiect, nu există speranță, Putin și experții în relații publice recurg la asemenea instrumente care arată degringolada din echipa de campanie.

Lipsa de anticipare și planificare a dezastrului unei Rusii cu un set de probleme care nu sunt atinse mă- car în campanie, pe principiul că, dacă nu le pronunțăm, poate nici nu există în conștiința publică. Asta vine și din absența tensiunii și a emoției în campanie. Putin va câștiga cu peste 80-85% din voturi, contracandidații săi sunt eterni, doar comuniștii l-au înlocuit pe eternul Ziuganov, dar fără șanse de a-i profila un succesor. Liberal-democrații lui Jirinovski îl trimit pe eternul sparing partner, care încasează deja de 18 ani neîntrerupt de la Putin, după ce a încasat și de la Elțîn, dar nu se mai poate lă- uda cu isprăvile sale în pat cu Cicciolina, celebra actriță de filme porno, pentru că nu-l mai crede nimeni.

Anii au trecut și încasează el un pahar cu apă în față(gest pe care l-a pantentat chiar el) de la Xenia Sobceak, moderatoare și vedetă de prim plan, ascunsă și izolată de când a intrat în cursă. Fata primarului de Sankt Petersburg și binefăcătorul lui Putin nu a adus tensiune în campanie, în timp ce singurul opozant în voce, Navalnâi, a fost interzis și e arestat, amendat și eliberat după bunul plac al autorităților. Vladimir Putin nu are nimic de spus la nivel social sau economic. Planul nu există, din contra, e spațiul de probleme care trebuie ascuns, acoperit, nediscutat.

Ei sunt romanii care au PENSII COLOSALE! Pensionarii acestia iau 17.933 de lei LUNAR

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI