PULSUL PLANETEI. Gazprom în faliment în Asia Centrală: Turkmenistanul are nevoie de conducta transcaspică și alimentarea independentă a Europei cu gaz

PULSUL PLANETEI. Gazprom în faliment în Asia Centrală: Turkmenistanul are nevoie de conducta transcaspică și alimentarea independentă a Europei cu gaz

Turkmenistanul a dat publicității un comunicat prin care anunță că a introdus falimentul și a marcat încetarea de plăți a Gazprom, după ce nu a primit nici o plată la facturile curente la gaz de la începutul anului.

 Impactul e cu atât mai mare pentru gigantul economic rus, aflat în dificultate majoră, deoarece el pretinde și a obținut plata în avans a gazului consumat de Ucraina, de exemplu - stat aflat în război și cu dificultăți economice majore, care și-a achitat consumul a doua iarnă consecutiv de când se află în război în estul Ucrainei cu Rusia și de când i-a fost amputat teritoriul prin anexarea Crimeii de către Rusia.

Deja problemele Turkmenistanului cu Rusia și Gazprom erau importante. Ca și în cazul celorlaltor state exportatoare de gaz și petrol, Kazahstan și Uzbekistan, Rusia nu permite contracte independente de furnizare prin conductele sale, altfel goale, ci a introdus un sistem prin care cumpără gazul la prețul său în punctul de traversare a frontierei sale și-l revinde direct, prin contractele făcute cu terți în Europa. Acest monopol a afectat puternic resursele statelor exportatoare din Asia Centrală până la deblocarea sistemului de către China respectiv Iran, care importă prima cantități importante, iar a doua cantități interesante de gaz.

Totuși această situație nu răspunde la problemele relației cu Rusia și conductele nord-caspice, ci doar semnalizează lumii întregi dificultățile economice ale Gazprom, dar și dezleagă mâinile Turkmenistanului și a celorlalte state din regiune, pentru a construi conducta trans-caspică și a livra gaze direct Europei prin conductele din zona Caucazului, prin Azerbaidjan și Georgia. Iar această variantă duce la fezabilitatea proiectelor coridorului sudic, în cazul României la viabilizarea proiectului AGRI pentru cantități de 5 și 8 miliarde de metri cubi pe an, un proiect ce ar putea fi relansat și pus în operă imediat ce o conductă transcaspică ar lega Turkmenistanul și Kazahstanul de Azerbaidjan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuția noastră cu ambasadorul turkmen la București a relevat și confirmat situația, dar și rezoluția administrației Președintelui Gurbanguli Berdîmuhamedov de a trece la fapte și a nu se lăsa pradă acestei situații în relațiile cu Rusia. Deja contractul de 10 mld metri cubi pe an nu a fost respectat, în ultimul an Rusia importând doar 4 mld mc, pe care nici nu i-a plătit. E o situație fără precedent și inacceptabilă și traduce aici de fapt reducerea la 40% a exporturilor ruse către Europa de la 75%, de unde o supracapacitate de gaz pe care o deține Rusia din propria producție și din contractele de achiziție din statele Asiei Centrale. „Compania rusă Gazprom a intrat în insolvență în ceea ce privește contractele sale de cumpărare și achiziție de gaz din cauza crizei economice și a sancțiunior impuse de Occident Rusiei”, se menționează în comunicatul explicit al Ministerului de resort turkmen. Gazprom a refuzat orice comentariu în această direcție.

La acest moment, Turkmenistanul are contracte de 10-11 mld mc de gaz către Rusia, neonorate după preluarea a doar 4 mld mc și neplata lor, 40 mld mc către China și circa 10-12 mld mc către Iran. Turkmenistanul își dorește astăzi și extinderea celei de-a patra direcții și conducte către Vest, către Europa, un alt bun platnic care ar profita și el de costurile mai reduse a gazului turkmen, fără a mai vorbi de resursele enorme suplimentare probate în propriul teritoriu și în zona offshore turkmenă din Marea Caspică.

Eșecul respectării contractului cu Turkmenistanul va crea probleme Moscovei și în blocarea continuă a delimitării frontierelor statelor riverane Mării Caspice, așa cum va crea probleme și în eternul său veto împotriva conductei trasncaspice est-vest care ar lega Asia Centrală de Caucaz. Dealtfel negocierile UE-Turkemnistan și UE-Azerbaidjan pe această direcție au primit un puternic avânt și se desfășoară în ritm alert în ultima vreme, chiar dacă există încă dispute la delimitarea spațiilor maritime între Azerbaidjan și Turkmenistan în zona comună, acolo unde trasarea frontierei și proiectele comune nu mai depind de terții riverani caspici.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.