PULSUL PLANETEI. Aviația militară operativ-tactică din Serbia și Rusia se joacă de-a războiul în spatele României

Potrivit unui comunicat oficial al Ministerului rus al Apărării de vineri, 13 martie, Forțele armate ruse și sârbe vor face împreună exerciții aeriene tactice comune, în luna septembrie a anului 2015.

La manevrele cu scenarii de luptă în acțiuni ofensive, vor participa piloți ai aviației militare operativtactice ruse și sârbe, care vor forma echipaje mixte și „vor îndeplini sarcini prestabilite”, potrivit agenției ruse oficiale de știri Regnum.

Astfel, piloții vor zbura la bordul avioanelor de vânătoare MiG-29 și vor avea drept obiectiv interceptarea unor ținte aeriene. Pe de altă parte, piloții aflați la bordul elicopterelor militare de transport Mi-8 vor efectua aterizări tactice, vor acorda sprijin aerian detașamentelor de forțe terestre și vor ataca cu rachete ținte terestre aflate în poligon. Practic cooperarea în exercițiile de război sârboruse, desfășurate în spatele României, vizează toate tipurile de operațiuni ofensive cu aceste categorii de aeronave aflate în dotarea forțelor sârbe și cărora Federația Rusă le acordă sprijin, antrenament, echipament, muniție și mentenanță.

În plus, exercițiul presupune și desfășurarea de operațiuni de căutare și salvare a echipajelor aeronavelor care, fiind lovite de apărarea antiaeriană inamică, s-ar salva prin catapultare și ar rămâne în teritoriul ostil, după ce au fost doborâte. Elicopterele ar urma să identifice, după semnal, locul prăbușirii, să coboare în siguranță în apropiere sau să trimită în rapel trupe speciale pentru recuperarea răniților care nu s-ar putea extrage din teatru cu elicopterul în zbor.

Singurul lucru pe care comunicatul reluat de Regnum nu-l precizează este locul de desfășurare al exercițiilor de luptă complexe. Interesant este că Belgradul nu a avut nici o comunicare pe această temă în legătură cu planificatele exerciții de război din septembrie, la care participă și trupele speciale ruse, și avioane, și elicoptere aparținând Forțelor Aeriene Militare ale Federației Ruse.

Nu este singurul caz în care Serbia continuă o cooperare militară tradițională cu Federația Rusă. Moscova pregătește întreg instrumentarul de acțiuni la nivel operativ și tactic al Serbiei la standardele de pregătire ale trupelor speciale ruse. Operațiunea desfășurată în contextul războiului hibrid prin intermediari, pe care îl poartă Rusia în Estul Ucrainei, este de natură să reclame consultări la nivelul Alianței și cu partenerul strategic american și consultări cu Belgradul pentru a solicita explicații și lămuriri în legătură cu nivelul de pregătire și scopul acestor exerciții de război, mai ales în contextul internațional actual.

Preocuparea României pentru desfășurarea unor asemenea exerciții, pe scenariile indicate de presa oficială rusă, care reia comunicatele Ministerului rus al Apărării, este una legitimă. Cu atât mai mult cu cât Serbia deține pe teritoriul său o bază militară rusă de apărare civilă regională la Nis, o facilitate ce ține de Ministerele Apărării sârb și rus și care permite exerciții cu avioane de transport și elicoptere în cadrul planificării legate de pregătirea trupelor de Apărare civilă ale Serbiei și statelor din Balcanii de vest interesate de această formă de cooperare regională. Iar această facilitate și acordul aferent utilizării sale de către trupele ruse și sârbe permit prezența capabilităților militare ruse la Nis și traversarea legală a spațiului aerian românesc, în orice moment.

Premierul Aleksandar Vucic a declarat duminică zi de doliu național pentru a marca cel mai grav accident din țară, din ultimele două decenii.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.