Evenimentul Zilei > Horoscop > ”Publicația print sau online este complet responsabilă de conținutul ei” │ Horoscopul lui Dom’ Profesor
”Publicația print sau online este complet responsabilă de conținutul ei” │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

”Publicația print sau online este complet responsabilă de conținutul ei” │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Pe 11 august s-au născut Alex Haley, Hulk Hogan, Phillippe Agostini, Peter Cushing, Teodor Mazilu, Modest Morariu.

Sinaxar. În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Nifon, Patr. Constantinopolului, Arh. Evplu. Nimic în ”Kalendar”.

“Evenimentul Zilei” din 11 august a fost cel din 1942, indubitabil. Aşa spune “Book of Days”, pagina 399. Evenimentul din 11 august 1942  a fost interpretarea celei de a şaptea simfonii, în si major, a lui Dmitri Dimietrevici Şostakovici, "Leningradskaia", cântată în piaţa centrală din Leningrad, pentru prima dată în aer liber în oraşul erou, de o mulţime pestriţă de muzicanţi de excepţie, din toate orchestrele marelui oraş, ba din tot URSS. Era război, blocada Leningradului.

Șostakovici s-a născut în Sankt Petersburg, devenit, după revoluția bolșevică, Leningrad. Compozitorul rus își iubea mult orașul natal. Când nemții au ajuns aproape de oraș, Dmitri s-a prezentat la comisariat ca să primească o armă și să plece pe front. Dar a fost recunoscut. ”Tovarășe Șostakovici, arma dumneavoastră este muzica. Nu putem să vă încorporăm nu aveți vederea bună (Șostakovici purta niște lupe de +10)” Totuși, Șostakovici a devenit pompier voluntar. Există o fotografie cu el în pufoică și purtând cu greu în brațe un proiectil neexplodat german. Dar nu a uitat ce i-a spus comisarul. A început să compună o muzică optimistă, mobilizantă, simfonia a șaptea. Primele trei părți le-a compus la Leningrad, iar restul în refugiu, la Samara. Premiera mondială a superbei Simfonii a Șaptea în Si Major a fost la Samara, pe atunci orașul Kuibâșev, în interpretarea celebrei orchestre a Bolșoi Teatr. Apoi a fost interpretată de cea mai bună filarmonică din lume, cea din Londra și apoi la New York. În luna mai 1942 faimosul dirijor Karl Eliasberg a vrut să interpreteze Simfonia a șaptea la Leningrad, dar, vai, din toată Orchestra Radio au mai răspuns la apel doar 14 muzicieni. Zvonul s-a răspândit în tot URSS. Spre Leningrad au pornit interpreți din toată țara, cu armă în mâini și cu vioara la spate. 

Așa se face că pe 11 august 1942 în piața centrală din Leningrad se spune că au fost peste o mie de muzicanţi, unii îmbrăcaţi în uniformă militară şi cu puşca la spate, dar cu vioara sau tuba în mâini, alţii veniţi din cine ştie ce bunkere, sau de la fortificaţii. Nu se mai ştie cine a dirijat, istoria este ingrată uneori, probabil, cu siguranță, tot Karl Eliasberg că nu creșteu dirijorii de geniu peste tot! Muzicienii, aproape morţi de foame, dar cu ochii pe partituri! La semnalul baghetei dirijorului muzica s-a ridicat puternică şi triumfătoare şi a acoperit zgomotul ucigaş al frontului, aflat nu departe.

Se spune că pe linia frontului s-a făcut tăcere. Ruşii şi germanii au lăsat tancul şi mitraliera, puşca şi aruncătorul de flăcări. Toţi ascultau muzica insprată din viaţa lor, din realitatea lor, războiul, blocada Leningradului.

Peste tăcerea acoperită doar de muzica inspirată au rămas în legendă cuvintele unui general german de tancuri, aflat şi el pe linia frontului, cuvinte adresate ordonanţei sale: "Vezi, Hans, Orfeu avea dreptate, muzica îmblânzeşte cele mai periculoase animale!" a spus generalul arătând către tancurile "Tiger" rămase tăcute şi nemişcate. Imensele maşini de război cu nume de fiare de pradă, ascultau muzica… de fapt echipajele lor!

Muzica… ce metafizică emoţională și extrem de importantă! S-au scris sute de cărţi despre puterea muzicii. Muzica care înalţă, cea care vindecă, muzica de dans, de balet, de jale, muzica care înebuneşte, sau ucide!  Să ne amintim de legenda urbană a lui “Gloomy Sunday” sau “Hungarian Suicide Song”. Compusă de Rezsö Seress în 1933, melodia este atât de depresivă, încât, se spune, că mai multe persoane s-au sinucis după ce au ascultat-o!

Mie nu îmi place Şostakovici, dar admir “Leningradskaia” mai ales pentru povestea ei. Dintre ruși, îmi place Borodin! Dar, recent, de câțiva ani, am descoperit muzica epică care îmbină simfonismul cu modernismul fără a pierde melodia. O muzică eroică, care după cum spune formația mea preferată ”Two Steps From Hell”: ”Music Makes You Braver”, ceea ce nu este departe de crezul Prietenilor Muzicii. Iar partea vocală, corală, a pieselor este în limba latină. Una dintre limbile de mare putere. Demonii ascultă numai de poruncile date în limba latină. Acum o să mă duc să ascult puțină muzică compusă de Mark Petrie, neapărat ”Omega Point”, dar nu înainte să vă fac părtași de conținutul curierului de la UE.

Ieri am primit un curier mai deosebit. Două plicuri, unul gros, cartea de telefon și un plic subțire, pecetluit și semnat peste tot. Măi să fie! Plicul cel subțire avea o scrisoare de introducere de o jumătate de pagină semnată de un comisar UE și 21 de pagini de text. Nu căutați pe net, nu dați telefoane. O să aflați peste câteva luni despre ceea ce este vorba. Pe scurt este vorba de responsabilizarea ziarelor, publicațiilor, în general, pentru veridicitatea informațiilor vehiculate. Comisia europeană a fost sezizată de mai mulți avertizori publici, urmare a mai multor scandaluri de presă, în care, evident, o parte a presei a susținut unele interese economice, sau politice, vehiculând informații false. În prezent se lucrează la o inițiativă juridică care va trebui adăugată în Codul Penal al fiecărei țări membre UE. Probabil că în primăvara lui 2017 Parlamentul European va dezbate inițiativa legală. Problema pe care o au de rezolvat cei din diferitele autorități europene este cum să pedepseacă presa mincinoasă și coruptă, fără a știrbi cu ceva libertatea cuvântului. Din ceea ce am citit au apucat-o bine, le-am răspuns la chestionar.

Iată ce alte lucruri interesante am primit prin curier. Ca întotdeauna, la sfârșit vă dau și sursa care poate fi consultată pe net, dar este în engleză, sau franceză. Eu primesc curierul tradus.

Serviciile publice media bine finantate si puternice se numara printre semnele de recunoastere ale unei democratii sanatoase, se afirma intr-un studiu recent al EBU. Acesta constata ca in tarile unde media publice sunt puternice, se observa si un grad inalt de libertate a presei, o participare electorala mai consistenta decat in tarile cu servicii publice mai slabe, un nivel scazut al extremismelor de dreapta si un control mai bun al coruptiei. « Un post public nu trebuie sa furnizeze publicului numai informatii, documentare si divertisment, ci trebuie sa contribuie la democratie », spune Roberto Suárez Candel, seful Media Intelligence Service din cadrul EBU, care a coordonat cercetarea. “Desi nu se poate spune ca o televiziune si un radio public puternice conduc direct catre o democratie puternica si scaderea coruptiei, pentru prima data, noi am demonstrat ca acesti factori sunt direct legati intre ei.”Studiul a utilizat date din toata Europa. EBU a folosit un numar de indicatori socio-politici si de dezvoltare care se folosesc in statistici .Concluzia este ca posturile publice sunt surse de incredere in Europa.Alte date analizate revela faptul ca posturile publice sunt sursele cele mai fiabile pentru cetateni:55% afirma ca au incredere in radioul public, 48% spun acelasi lucru despre televiziune. Presa scrisa, internetul si retelele sociale se bucura de mai putina incredere, doar 20% pentru cele din urma.Increderea in radioul public este la cele mai inalte cote in tarile nordice si in Estonia, dar slaba in Europa de Sud-Est. De asemenea, presa scrisa este mai putin credibila in Europa de Sud-Est si in Marea Britanie, dar mult mai de incredere in Finlanda, Olanda, Albania si Portugalia. Europa de Est are incredere in internet si media sociale, dar Franta, Belgia, Irlanda, Suedia si Marea Britanie nu le acorda incredere. Datele din raportul EBU se bazeaza pe Barometrul nr 84, realizat de Comisia Europeana in 33 de tari. ”Nu ne surprinde ca posturile publice de radio si televiziune sunt cele mai credibile pentru public”, spune Roberto Suárez Candel. « Oamenii au o relatie puternica cu radioul si cu televiziunea care sunt intotdeauna principalele lor surse de informare si de divertisment. De asemenea, nu surprinde faptul ca in statele unde exista un nivel ridicat de incredere in posturile publice de radio si televiziune, acestea detin o parte de piata mult mai extinsa, pentru ca ele produc un continut de calitate si furnizeaza informatii pretioase pentru societate », adauga Roberto Suárez Candel.

Sursa: http://www.ebu.ch/news/2016/08/ebu-research-shows-strong-public-service-media-contributes-to-a-healthy-democracy

Și o informație din sfera culturii, care m-a interesat și emoționat mult, Kafka este, fără îndoială, unul dintre preferații mei:

Manuscrisele lui Kafka raman in proprietatea Bibliotecii Nationale de la Ierusalim. Curtea Suprema de Justitie a Israelului a decis ca manuscrisele lui Franz Kafka raman in proprietatea statului dupa o lunga batalie judiciara. Autorul “Procesului”, decedat in 1924, ceruse prietenului si executorului sau testamentar, Max Brod sa-i arda manuscrisele, dar acesta le păstrase. Dupa invadarea Cehoslovaciei de catre nazisti, in 1939, Max Brod a emigrat in Palestina, luand cu sine si manuscrisele, intre care unele de foarte mare valoare. Ulterior, el le-a lasat prin testament secretarei sale, Esther Hoffe, in 1968. In testament se spunea ca manuscrisele lui Kafka, estimate la mai multe milioane de dolari, vor trebui donate arhivelor Universitatii ebraice din Ierusalim sau Bibliotecii municipale din Tel-Aviv, sau unei alte institutii de cultura din Israel sau dinafara. Dar, secretara, decedata in 2007, a lasat mostenirea prin testament celor doua fiice ale sale, iar colectia lui Max Brod a devenit miza unor dispute aprinse. In 2009, Statul Israel a deschis un proces contra celor doua mostenitoare si a pretins toate documentele lasate de Kafka, considerand ca aceasta era vointa exprimata de legatarul Max Brod. Dar, cele doua mostenitoare au argumentat ca fondul de documente fusese donat mamei lor si, in consecinta, puteau dispune de el dupa cum doreau. Doamna Hoffe vanduse deja manuscrisiul original al “Procesului” pentru doua milioane de dolari. In 2012, un tribunal ceruse in mod expres ca arhivele sa fie transferate Bibliotecii Nationale a Israelului. ”Max Brod nu a dorit ca bunurile sale sa fie vandute la preturi exorbitante, ci ca acestea sa-si gaseasca locul potrivit intr-un sanctuar literar si cultural”, si-au motivat hotararea definitiva, la inceputul acestei saptamani, judecatorii Curtii Supreme de Justitie din Israel.

Sursa: http://fr.timesofisrael.com/les-manuscrits-de-kafka-restent-propriete-de-la-bibliotheque-nationale/

De ce oare Franz Kafka a cerut prietenului său să-i ardă manuscrisele? Și de ce nu i s-a respectat dorința?

Știu că știți răspunsul la întrebările mele, dar o să continuăm mâine cu curierul UE, că doar mâine, este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC Astăzi ține-ţi prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape. Daca nu ştii ce se bârfeşte împotriva ta, nici nu ştii ce măsuri să iei! Abordează situația ca pe o partidă de șah, cu mult calm! Astăzi aspectele generale ale horoscopului tău tranzitat arată că preocuparea  majoră este să menţii “status quo”  –  poate este vorba o situaţie sau o pozitie actuală care te avantajează. Nu tot ceea ce este nou este şi mai bun. Uneori, vorba proverbului, dăm vrabia din mână pentru cioara de pe gard. Sfatul meu este să păstrezi… vrabia!

TAUR   Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil, dar este bine să nu te implici în discuţii cu semnele de apă și foc. Atenţie la cumpărături, nu arunca cu banii, fă-ți o listă. Zi  bună pentru întâlniri şi discuţii liniştite care iţi vor face mare plăcere şi bucurie. La noapte o să visezi frumos şi colorat! Totul pare perfect, dar vai, ţine numai o zi! Trebuie să iei măsuri – planifică-ţi timpul în aşa fel încât să ai mai mult timp liber.

GEMENI   Nevoia ta permanentă de liberate individuală, de autodeterminare, te pune azi pe curs de coliziune cu alte interese. Este vorba de bani și atunci nu e nicio milă, înțelegere, fii atent! Ceva neprevăzut. Însă, domeniul emoţional este astăzi bine aspectat. Nu eşti prea vesel azi, de aceea e bine să-ţi faci de lucru prin oraş, să te plimbi, poate faci ceva ordine prin haine, în orice caz să nu stai fără să faci ceva, să nu laşi furtunoasele gânduri să te cuprindă şi să te conducă – pâna seara iţi vei reveni. Cu Mercur, patronul tău cosmic, bine aspectat ai parte de o veste bună care te poate ajuta în viitor să câştigi mai mulţi bani.

RAC   Domeniul emoţional este favorizat, pare, deci, o zi bună pentru tine, care privești lumea prin filtrul emoțiilor. Iţi priește orice discuţie cu cei dragi şi faci planuri bune pentru viitor. Trebuie să te concentrezi foarte bine, ai o mare putere de focalizare, pe termen scurt, însă! Stagnezi pe o pozitie profesionala care nu prea se potriveste cu visele tale. Cu mai multa tenacitate si noroc o sa ajungi unde iti doreai. Dar trebuie să-ţi faci un plan, o strategie, pentru Numele Lui Dumnezeu ! Nu mai aştepta să trecă timpul, nu te mai mulţumi cu puţin. Începe chiar de astăzi.

LEU    Mai repede trece o camilă prin borta acului, decât intră un bogat în împaraţia Lui! Asta, ca o îndreptare, ca să-ți duci sărăcia cu cinste. Sănătatea este singura bogăție, nu o risipi! Nimeni nu-ţi vrea răul, iar duşmanii sunt plecati. Analizeaza bine şi vei vedea ca este o situatie obiectivă. Trebuie să redescoperi şi să te apropii de dorinţele şi nevoile tale originare, de nucleul motivaţiilor tale. Vei descoperi ce departe te-a dus valul vieţii de ceea ce îţi doreai tu de fapt. Nu ar fi rău să găseşti o cale de apropiere dintre ceea ce trebuia să fie şi ceea ce este în prezent. Ziua de astăzi îţi este favorabilă.

FECIOARĂ Trebuie să eviţi expunerea prelungită la soare şi efortul fizic prea mare. Relaxează-te la umbră şi oferă-ţi o siestă sud-americană. Ca la Rio, unde numai Olimpiadă nu este, după recorduri! Astăzi trebuie să te ocupi de treburile administrative, facturi, bănci – toată catastrofa, vorba lui Zorba Grecul! Din fericire, relaţiile în cuplu merg bine şi ai ajutor în acţiunile tale. Program plăcut pe seară, poate la un film nou. Semn mare de evenimente ciudate, care parcă vin din întuneric. Sau de comploturi, bârfe şi intrigi. Simţi o oarecare insecuritate sentimentală. Strânge-i pe toţi ai tăi în jurul tău şi laudă-i şi spune-le vorbe bune – au nevoie de asta, chiar dacă eşti ocupat.

BALANŢĂ    Perioada zilei de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei dragi şi apropiaţi. O veste te impresionează și crezi că poate influența interesele tale. Dar, nu te grăbi să tragi concluzii. Profită de bunătatea stelelor, dar fără sa exagerezi. Mai ales evită excesul de dulciuri, tutun şi cafea! Nu pierde timpul! Timpul trece, copiii cresc, oamenii se ofilesc, iată, momentul a trecut şi zgura parerilor de rau se adună în inimă. Evită perioada aceasta de timp, mai ales în cursul dimineţii,  să dai sau să iei bani cu împrumut, sau să faci operaţiuni financiare importante. Dar, neapărat, neapărat, fă mai multă mişcare!

SCORPION  O zi mai puţin favorabilă în ceea ce priveşte munca, activitatea, dar prielnică distracțiilor și frivolităților. Ar fi bine să fii în vacanță. Dacă nu ești, măcar evită deciziile importante. O zi bună în ceea ce priveşte domeniul relaţiilor umane. Relaţiile cu persoanele născute în semne de aer şi foc sunt astazi armonioase, dar nu prea grozave cu cei născuţi în semne de apă şi pamânt. O anumită rutina se cere în profesie sau meserie şi se numeşte metodă, dar, atenţie, în dragoste trebuie sa aduci mereu ceva nou, ca să-i intreţii mereu flacăra! Trebuie, astăzi, să-ţi cauţi cu grijă cuvintele!

SĂGETĂTOR  O informaţie de la un amic din străinatate te va bucura foarte mult, mai ales ca poți primi şi o propunere interesanta. Din nou faci planuri de călătorie, din nou visezi la tărâmuri exotice! Mai multă diplomaţie, fă doar câte un pas, aplică tehnica "feliilor de salam", concentrează-te pe un singur lucru, acţiune şi apoi treci la altceva! Păstrează-ţi zâmbetul pe buze, ciripeşte în continuare bârfe mondene şi vei fi cel mai apreciat. Nu te băga in discuţii serioase care privesc bani sau interesul altora. O zi bună. Poţi să-ţi iei o recuperare sau pur şi simplu te simţi foarte bine după orele de program. Concentrează-te azi pe relaţiile tale sentimentale. Foloseşte cu isteţime resursele pe care le ai!

CAPRICORN  Nu primeşti nicio veste. Este de bine, înseamnă că totul este normal. Pluton, retrograd, aflat de o veşnicie în zodie te ajută să-ţi regenerezi eficient şi relativ rapid energia psihică. Cu obstacole, sau fără, daca stai acasă şi trebăluieşti este o zi excelentă, dacă nu – este la fel de bună in realizări şi în afirmarea ta la serviciu. Cu toate că nu prea ai bani, visele tale de mărire şi de îmbogăţire nu-ţi dau pace. Continuă, norocul ajută pe cei îndrăzneţi! Ţi-ai programat din timp ziua aceasta pentru cumpăraturi în oraş, dar iata ceva neaşteptat te face să-ţi schimbi planurile!

VĂRSĂTOR  Astăzi eşti sub semnul discuţiilor neterminate, comunicarea suferă. Timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Nu poţi să stabileşti ceea ce doreai şi acest lucru este frustrant. Laşi pe planul doi lucrurile importante. O să vezi peste câteva zile dacă ai făcut bine, sau rău! Stelele favorizează o seara relaxantă şi odihnitoare pe care o meriţi. Dupa cum spune inteleptul, la un prieten trebuie sa gaseşti aprobarea faptelor tale, dar si un sfat adevarat, un pahar de apă şi o carte buna! Aşa că te poţi duce în vizită la un prieten. Astăzi nu trebuie sa forţezi lămurirea unor situaţii, deoarece atuul pe care te bazezi deseori, intuiţia şi inspiraţia, nu te ajută prea mult. 

PEŞTI    Chiar cu Neptun retrograd, nu ai probleme mari. Dacă ești în concediu, așa ar trebui, dimineaţa începe târziu, iar atmosfera de vacanţă tropicală te trage la distracţie, dans şi mult somn! Trebuie să te relaxezi şi să vezi un film, o comedie, care să-ţi redea tonusul şi ritmul obişnuit! Iţi place viaţa senină şi senzuală. Inconjoară-te de lucruri placute, nu îţi trebuie mulţi bani, ci doar mult bun gust. Stelele si conjunctura astrologica te avantajeaza astazi, protejandu-te eficace impotriva atacurilor dusmanilor stiuti si nestiuti. Astazi trebuie sa eviti asumarea de angajamente si responsabilitati pe termen lung, sa nu faci promisiuni gen pielea ursului din pădure – pe care apoi o sa le regreţi!

 

 

 

 

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: