Evenimentul Zilei > Politica > PSD va supune parlamentarii unui test de demnitate. Ciolacu: „Vreau să-i văd cum nu votează”
PSD va supune parlamentarii unui test de demnitate. Ciolacu: „Vreau să-i văd cum nu votează”

PSD va supune parlamentarii unui test de demnitate. Ciolacu: „Vreau să-i văd cum nu votează”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat depunerea unei moțiuni simple împotriva ministrului Cristian Ghinea, mai ales în contextul în care demnitarul a recunoscut că nu a analizat anexele Planului Național de Redresare și Reziliență.

Partidul Social-Democrat a anunțat, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, depunerea unei moțiuni simple împotriva ministrului Cristian Ghinea întrucât nu a dat dovadă de responsabilitate și nu s-a deranjat să citească proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență. Ciolacu este conștient că e posibil ca moțiunea să nu treacă de vot, dar vrea să testeze demnitatea parlamentarilor.

„Vom veni cu o moţiune simplă împotriva domnului Ghinea. E posibil să nu treacă, dar vreau şi eu să văd şi pe PNL-işti şi pe UDMR-işti şi pe cei de la minorităţile naţionale cum nu votează să rămână în continuare un ministru care a făcut aşa ceva”, s-a exprimat Marcel Ciolacu.

Ghinea a recunoscut că nu a citit PNRR

Cristian Ghinea, reprezentantul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, a cerut, în cadrul unei conferințe de presă, să i se treacă cu vederea eventualele necunoștințe legate de PNRR fiindcă nu a citit „chiar toate” axele proiectului menit să reformeze România.

„Vreau să fie foarte clar că doar se vede capătul drumului: urmează evaluarea oficială a Comisiei. Au fost multe neadevăruri spuse despre PNRR. Pe site poate fi găsit tot programul PNRR, are 1200 de pagini, iar alăturat sunt anexele. Din câte știm noi suntem prima țară care publicăm și anexele. Nu există obligația de a publica PNRR.

Într-o decizie fără precedent, de transparență, am decis să publicăm. Cei care cred că pot face o treabă mai bună să ne facă semnalări și le corectăm. O să fac o prezentare poate mai scurtă decât vă așteptați. (…) Cu rugămintea că dacă sunt chestiuni pe care nu le știu, pentru că nici măcar eu nu am citit chiar toate anexele”, a declarat Cristian Ghinea la prezentarea PNRR.

Ciolacu vrea și demiterea Guvernului Cîțu

„O să depunem în primul rând o moţiune simplă împotriva domnului Ghinea şi moţiunea de cenzură să ne încadrăm cu ea, ca să fie votul până la sfârşitul sesiunii. Avem strânse semnăturile pentru ambele moţiuni.

Urmează, după ce avem draftul, să negociem cu parlamentari care pot susţine această moţiune, dacă au şi modificări, să avem timp să le primim. Am făcut un calendar astăzi cu colegii mei la partid”, s-a exprimat Marcel Ciolacu.

PSD va înainta și o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Florin Cîțu, pe 14 iunie.

PSD susține că PNRR este un eșec

Potrivit declarațiilor președintelui PSD, Marcel Ciolacu, moțiunea îndreptată împotriva lui Cristian Ghinea este motivată de „eșecul privind Planul Național de Redresare și Reziliență”, conform Agerpres. Însă acest lucru nu este susținut doar de PSD. Și analiștii economici au luat la puricat PNRR și nu au ajuns la concluzii optimiste.

Economistul Adrian Câciu a lansat o ipoteză șocantă: peste 60% din PNRR nu va putea fi implementat, deși premierul Florin Cîțu a anunțat doar vești bune pentru români.

Premierul României a anunțat că România va investi, într-un termen foarte scurt, în noile proiecte, “ceea ce înseamnă o provocare și pentru economia României – să poată să să folosească aceste 29,2 miliarde de euro fără dezechilibre. Asta este partea bună, investițiile se termină în 2026”.

Adrian Câciu, însă, atrage atenția asupra faptului că investițiile anunțate de guvernare nu vor putea fi finanțate. “Motivul este foarte simplu: peste 60% din investiții nu reprezintă proiecte mature, inclusiv pe infrastructură sau energie, acolo nu există nici studii de prefezabilitate, de fezabilitate, acorduri de mediu, proiecte tehnice de execuție etc”, a spus Câciu.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: