Partidul Social Democrat susține înființarea unei comisii care să investigheze acuratețea datelor referitoare la pandemia de coronavirus în contextul discrepanței dintre raportări și cazurile reale de infectare. Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a atras atenția, ieri, asupra faptului că cifrele nu corespund cu realitatea. Pentru a preveni inducerea în eroare a populației, PSD susține că toate aceste aspecte trebuie semnalate şi scoase la lumină.
Deputatul Marius Eugen Ostaficiuc a declarat că PSD susţine înfiinţarea unei comisii de anchetă a datelor referitoare la pandemia provocată de coronavirus.
“Este cea mai bună măsură care poate fi luată în acest moment pentru a se vedea odată pentru totdeauna situaţia actuală din ţară”, a spus deputatul PSD.
“Ne confruntăm cu o lipsă de transparenţă totală, de situaţii în care raportările referitoare la numărul de îmbolnăviri au fost făcute eronat şi care au dus la interpretări.
De altfel, această situaţie a ajuns şi la urechile ministrului Sănătăţii. Din păcate, Vlad Voiculescu nu face altceva decât să se ascundă în spatele paginii de socializare şi să întârzie luarea unor măsuri concrete.
Din moment ce sunt probleme legate de focare, de raportări care nu reflectă realitatea şi care induc populaţia în eroare, este cazul sa se intervină. Dacă ei au ajuns să se contrazică în alianţa de guvernare cu referire la aceste date, atunci situaţia este una extrem de gravă. Sunt aspecte care trebuie semnalate şi scoase la lumină cât mai repede”, s-a exprimat Marius Ostaficiuc.
PSD a iniţiat şi un pact pentru sănătate, “care atinge puncte esenţiale şi garantează românilor accesul la servicii medicale, indiferent de cine ajunge la putere şi vrea să-şi impună propriile idei”.
“Niciun român nu trebuie să mai fie lăsat fără asistenţă medicală şi nimeni nu trebuie să sufere în ţara lui, aşteptând să-i vină rândul la tratament”, a subliniat deputatul social-democrat.
Astfel, PSD cere depolitizarea sistemului de sănătate, colaborarea loială între autorităţile centrale şi cele locale, indiferent de culoarea politică a decidenţilor. PSD cere profesionalizarea managementului spitalelor şi a direcţiilor de sănătate publică, debirocratizarea la toate nivelurile sistemului şi finanţarea adecvată a sistemului de sănătate.
“Sunt măsuri clare şi precise care pot fi puse în practică de către orice factor politic. Să lăsăm certurile zilnice, să lăsăm disputa pe ciolan si să ne concentrăm pe a oferi un sistem medical la nivel european cetăţenilor care ne-au dat votul lor”, a conchis Marius Ostaficiuc.
Manipulări de cifre. Alexandru Rafila a avertizat
Ieri, reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a atras atenția asupra faptului că rapoartele cu noul număr de cazuri de infectare cu Covid-19 nu se potrivesc cu ceea ce se declară. EvZ a scris, ieri, despre o necorelare între cifrele raportate și noul număr de cazuri.
De asemenea, Alexandru Rafila a declarat că situaţia este cu adevărat îngrijorătoare.
„Situația este îngrijorătoare în ceea ce privește gradul de ocupare al paturilor de la Terapia Intensivă. Asistăm la o nouă cifră record 1.434 de paturi ocupate, aceeași situație este și la nivelul general al secțiilor care tratează pacienții infectați, deci care au nevoie, pur și simplu, de o terapie dedicată acestei infecții și eventual de oxigen.
Nu se corelează, însă, aceste cifre cu numărul de cazuri noi raportate. Dacă ne referim la testele de biologie moleculară, așa numitul PCR, vedem că niciuna dintre zile nu depășește 30.000 de teste, în condițiile în care în luna noiembrie, când aveam o testare ceva mai mică în spitale, se ajunsese la peste 40.000 de teste de tip PCR”, a declarat profesorul Rafila.
Măsurile impuse nu sunt argumentate economic sau juridic
Deputata AUR Raisa Enachi, membru în Comisia Juridică din Camera Deputaților, susține că la mai mult de un an de la debutul pandemiei, încă nu ştim dacă restricţiile şi-au dovedit pe deplin utilitatea. Din întreaga paletă de obligaţii, care în unele state au părut iniţial eficiente, autoritățile au ajuns ca, după o perioadă, să renunţe la unele din ele.
“Este firească, de asemenea, şi întrebarea referitoare la soluţiile miraculoase oferite de vaccinare şi purtarea măştii: dacă măsurile sunt atât de bune, cum se face, atunci, că avem, în continuare, un aşa mare număr de infectări, deşi numărul celor vaccinaţi este în continuă creştere, iar obligativitatea măştii este instituită?
Statul îşi atinge, încet-încet, limitele: administrativ – este un haos, comunicarea măsurilor diferă de la un ministru la altul, se decid o serie de restricţii într-o zi, doar pentru a le schimba a doua zi, sistemul sanitar şi-a dovedit şi el neputinţa, atunci când spitalele ne iau foc, când nu sunt locuri disponibile, iar în învăţământ am făcut tot felul de experimente, de la şcoala online, la vacanţa prelungită sau examene pe repede înainte, sub auspiciile lui „vedem noi cum şi cu ce tematică”.
Și peste toate acestea, măsurile luate întind la maximum nervii oamenilor, deoarece nu sunt nici bine argumentate şi nici susţinute temeinic, cu studii de impact, atât economice, cât şi juridice. Iar toate aceste date ne confirmă amatorismul autorităţilor, pentru că despre profesionalism nu poate fi vorba”, a declarat deputata AUR.