Liderul deputaților juriști, Eugen Nicolicea (PSD), a prezentat, miercuri, un scenariu fără precedent după 1989.
Nicolicea a explicat că „la nivel teoretic" este posibil ca un președinte al României să fie suspendat din funcție de către Parlament dar să nu mai aibă loc și referendumul de demitere a acestuia.
Scenariul apare în contextul în care PSD a anunțat că are motive să îl suspende din funcție pe președintele Klaus Iohannis dacă acesta nu respectă decizia CCR privind revocarea din funcție a procurorului-șef DNA.
De ce ar ajuta acest scenariu PSD și cum ar funcționa?
1. Iohannis este suspendat, interimatul funcției de președinte al României este preluat de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu
2. Tăriceanu emite decretul de revocare a șefei DNA și numire a noului procuror-șef DNA
3. Parlamentul anulează hotărârea de suspendare a lui Iohannis. Nu se mai organizează referendum de demitere și șeful statului revine în funcție la Cotroceni..
La ambele suspendări din funcție ale fostului președinte Traian Băsescu, procedura a fost urmată și de referendum de demitere.
„Parlamentul iniţiază o demitere, toată lumea confundă demiterea cu suspendarea. În cadrul demiterii, după ce se aprobă hotărârea respectivă, preşedintele este suspendat, se cere avizul Curţii Constituţionale care este opţional, după care se ajunge, evident, la referendum care se face în 30 de zile de la data votului în Parlament. Prin urmare, să înţeleagă toată lumea, suspendarea este o etapă intermediară în cadrul procesului de demitere. Demiterea se face prin referendum şi asta o stabileşte poporul (...) Orice act poate să fie şi anulat de către cel care l-a iniţiat. Dacă este o hotărâre a Parlamentului prin care s-a ajuns la pornirea procedurii de demitere, această hotărâre poate să fie anulată de Parlament. În acest caz, nu se mai face niciun referendum", a spus Nicolicea, la Parlament, întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis poate fi doar suspendat fără să se ajungă la demitere.