PSD şi PNL, despărţite de desfiinţarea imunităţii

Iniţiativa PSD de modificare a Constituţiei pentru eliminarea imunităţii este considerată una pur demagogică de restul partidelor politice, inclusiv de PNL, partid cu care social-democraţii au o colaborare parlamentară strânsă.

Conducerea PSD a aprobat, ieri, propunerea lui Mircea Geoană referitoare la revizuirea Constituţiei, astfel încât să fie eliminată orice fel de imunitate pentru preşedintele României şi pentru membrii guvernului. Pe de altă parte, PSD-iştii consideră că, din actualele prevederi constituţionale care îi protejează pe demnitari, trebuie menţinute cele referitoare la avizul Camerei pentru percheziţie şi arestare şi cele referitoare la imunitatea parlamentarilor pentru declaraţii politice. PSD a şi desemnat comisia care se va ocupa de redactarea propunerilor, din aceasta urmând să facă parte Adrian Năstase, Cristian Diaconescu şi Victor Ponta.

Liberalii nu cred în sinceritatea PSD

Nici liderii PSD nu cred foarte tare în iniţiativa lor şi caută mai mult să pună în ofsaid PDL.

Geoană le-a cerut, ieri, liderilor celorlalte partide - precum Emil Boc, Bogdan Olteanu, dar şi Traian Băsescu - să răspundă dacă sunt de acord cu propunerile PSD. O replică a venit chiar de la Bogdan Olteanu, care a susţinut că dosarele politicienilor nu sunt blocate din cauza Constituţiei: „Era suficient ca parlamentarii PSD să voteze pentru ca Adrian Năstase să ajungă în faţa justiţiei“, afirmă preşedintele Camerei. În aceste condiţii, el susţine că demersul PSD este unul strict de imagine: „Eu, sincer, nici nu cred că parlamentarii PSD vor semna pentru modificarea Constituţiei şi totul va rămâne la stadiul declarativ“.

Boc are propria variantă

Şi preşedintele PDL, Emil Boc, a calificat intenţia PSD privind desfiinţarea imunităţii drept o „petardă“ menită să acopere protejarea de către social-democraţi a lui Adrian Năstase. Boc a susţinut că se poate ajunge la renunţarea imunităţii guvernamentale fără modificarea Constituţiei, doar prin modificarea legii răspunderii ministeriale, în sensul renunţării la procedura de vot din parlament.

În viziunea PDL, preşedintele Camerei Deputaţilor, cel al Senatului sau şeful statului ar urma să îndeplinească doar o formalitate - să-şi pună semnătura pe cererea procurorilor, care să meargă mai apoi în justiţie.