La moțiunea de cenzură care se dezbate și supune la vot, joi în Parlament, erau prezenți în plenul reunit doar 274 de senatori și deputați, din totalul de 465. Când senatoarea USR, Nicoleta Dinu citea textul moțiunii de cenzură, social-democrații și cei de la ALDE au ieșit din sală. Premierul Mihai Tudose i-a făcut pe liberali demagogi, moment în care aleșii PNL au început să vocifereze. Șeful Executivului a comentat „atâta pot!”. La prezentarea realizărilor Guvernului în domeniul educației, prim-ministrul le-a spus celor din Opoziție că le va da manuale de clasa a V-a, pentru că la acel nivel sunt.
„Apreciez în primul rând gestul colegilor de la Partidul Liberal de a lăsa o colegă mai nouă să citească (moţiunea - n.r.) neasumându-şi practic conţinutul (...) O moţiune de cenzură reprezintă un drept constituţional şi un exerciţiu cât se poate de democratic. Din păcate, dumneavoastră aţi transformat acest drept legitim într-o oportunitate de a fi populişti, demagogi, de a face un spectacol bazat pe un scenariu rupt total de realitate", a afirmat Mihai Tudose, de la tribuna plenului reunit al Parlamentului.
Premierul a făcut referire la Ramona Nicoleta Dinu, senator USR, care a citit textul moţiunii de cenzură.
În timp ce Tudose își ținea discursul, parlamentarii partidelor de Opoziție au început să huiduie. Înainte să le facă observație social-democratul care conduce ședința, Tudose a intervenit: „Lăsați-i dl președinte, că există un mod de manifestare. Atâta pot!”.
Ulterior, când premierul a început să prezinte realizările Executivului în domeniul Educației, Tudose le-a recomandat liberalilor noile manuale de clasa a V-a, susținând că acesta este nivelul la care se află aceștia.
La momentul votului moţiunii de cenzură, vor fi prezenţi în sală 70 de deputaţi şi senatori PSD pentru a asigura cvorumul de şedinţă, dar nu vor vota, potrivit unor surse parlamentare citate de Agerpres.
La dezbaterile de joi, din plenul reunit, participă premierul Mihai Tudose şi membri ai Guvernului, printre care Tudorel Toader, Olguţa Vasilescu, Ilan Laufer, Liviu Pop, Marcel Ciolacu.
La începutul şedinţei nu au participat nici preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.