Social-democrații au opinii divergente cu privire la rolul președintelui Klaus Iohannis în revocarea procurorului-șef al DNA.
Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, fostul ministru PSD al Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri că preşedintele României are de luat o decizie politică cu privire la solicitarea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
„Preşedintele Iohannis este la capătul acestei proceduri, este responsabil de această decizie, politică evident", a afirmat Cazanciuc.
Cazanciuc are o opinie identică cu cea a președintelui Klaus Iohannis.
„Dacă legea spune că preşedintele revocă atunci este o chestiune de oportunitate politică doar preşedintele poate decide", a afirmat șeful statului.
Poziția lui Cazanciuc vine să-l contrazică pe liderul său politic, președintele PSD Liviu Dragnea.
"Nu pot fi de acord cu politizarea acestei proceduri. Nu sunt de acord cu această afirmaţie. Nu putem vorbi de oportunitate politică. Se vorbeşte de independenţa Justiţiei şi de neimplicarea politicului în Justiţie. Atunci, cum putem vorbi de oportunitate politică aici?", a zis Dragnea.
Contestația la CCR
Cazanciuc a adăugat, cu privire la o eventuală plângere la Curtea Constituțională dacă președintele nu o revocă pe Kovesi, că „pe legea în vigoare, preşedintele este la capătul acestei proceduri".
"Eu, personal, nu am studiat din punct de vedere juridic dacă această soluţie ar fi viabilă sau nu (...) În momentul de faţă, pe legea în vigoare, preşedintele este la capătul acestei proceduri şi este responsabil de ea", a adăugat Cazanciuc.
Țuțuianu: Conflict Guvern - Președinție!
VIcepreședintele Senatului, Adrian Țuțuianu (PSD), crede că Iohannis este obligat să o revoce pe Kovesi.
„Este opinia mea, în calitatea de senator şi de om care se pricepe puţin la lege. Dacă preşedintele va refuza să ia act de solicitarea de revocare făcută de ministrul Justiţiei, soluţia este aceea a sesizării Curţii Constituţionale, pentru că ne-am afla în situaţia unui conflict constituţional între puterile statului. Soluţia apelării la CCR stă în mâna preşedintelui Camerei Deputaţilor, preşedintelui Senatului sau preşedintei CSM”, a precizat Ţuţuianu, la Parlament.
Portița lui Dragnea
Întrebat dacă va contesta la CCR în varianta în care preşedintele Iohannis respinge propunerea de revocare a şefei DNA, Liviu Dragnea nu a explus varianta: "Să ajungem în acea realitate, care deocamdată este virtuală, şi atunci mai vorbim".
Foști președinți CCR
„Presedintele nu are ce sa faca in aceste chestiuni. La noi s-a inteles ca presedintele este un fel de Ceausescu, ori nu e asa. Presedintele trebuie sa tina seama de ce spune Guvernul, pentru ca Guvernul este emanatia poporului. Presedintele doar confirma numirea sau revocarea propusa de Parlament, de Guvern sau de ministru. In Constitutie se spune ca presedintele are o competenta delegata, legata de ceea ce i se spune. Oamenii trebuie sa inteleaga ca in acest moment presedintele Romaniei are obligatia de a o revoca din functie pe Laura Kovesi, asa cum a propus ministrul Justitiei", a apreciat fostul președinte CCR, Ioan Vida.
Un alt ex-președinte CCR, Augustin Zegrean, are un punct de vedere opus.
„Nu poate să-i impună nimeni să revoce sau să respingă. La numire poate să respingă, la fel și la revocare. Nu poți să-l forțezi pe președinte să facă cum zici tu (...) El nu e obligat să revoce, cum nu poate fi obligat nici să numească. Trebuie să dea o soluție, dar nu poți să-i impui soluția”, a spus fostul președinte al CCR.