PSD, reacție dură după bilanțul prezentat de Ludovic Orban

PSD îi solicită premierului Ludovic Orban să se prezinte în fața Parlamentului cu raportul care conține măsurile adoptate pentru combaterea pandemiei de coronavirus și cele adoptate în vederea relansării economice.

Senatorul Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, i-a cerut lui Ludovic Orban să-și prezinte documentul cu măsurile destinate relansării economiei în fața Parlamentului. Purtătorul de cuvânt al PSD a criticat documentul transmis de premier spunând că acesta este „o maculatură” din care rezultă cum conduce PNL țara în vreme de criză.

„Orban ne arată pe 85 de pagini cum arată o ţară condusă de PNL. Guvernul Orban a potenţat criza şi i-a accentuat efectele - prăbuşirea nivelului de trai, sărăcia, şomajul - iar tunurile financiare par a fi la ordinea zilei. Semnalele din media pot să ducă la concluzia că deviza PNL este în acest moment „pandemia apără hoţia”. I-aş spune maculatură acestui raport, dacă nu am respecta munca celor care au colectat datele şi care au scris această generoasă nuvelă. Ce este demn de semnalat este că raportul este mai amplu chiar şi decât programul de guvernare. Totuşi, faptul că hotărârea adoptată de Parlament a inclus, la sugestia PSD, şi obligaţia unui raport al premierului, săptămânal, a făcut ca premierul să iasă, iată, în faţa naţiunii, să spună ce a făcut pentru pandemie şi în cele şase luni de guvernare”, a spus Lucian Romașcanu.

Social-democratul a menţionat că aşteaptă ca premierul să se prezinte în Parlament cu următorul raport săptămânal şi să răspundă mai multor întrebări, printre care: câţi români au fost testaţi în această perioadă, pentru a şti dacă deschiderea pe care o anunţă guvernanţii pentru 15 mai este făcută aşa cum trebuie, câţi antreprenori au luat credite garantate de stat prin programele anunţate de Ministerul Finanţelor, câţi români au beneficiat integral de plata şomajului, măcar pentru prima lună, câţi români şi-au amânat ratele la bancă, care sunt măsurile concrete luate în agricultură pentru limitarea efectelor grave ale secetei, de ce până în prezent.

El a adăugat că printre măsurile anunţate de Guvern, multe legate de restricţii, sunt minciuni și raportări false precum cele din Epoca Ceaușescu, când cincinalul se împlinea în patru ani și jumătate.

„Suspiciuni apar şi în cazul IMM Invest, unde IFN-urile de genul celor ale domnului Sighiartău şi ale mai multor secretari de stat din Guvern au fost acceptate în program. Asta înseamnă că aceste IFN-uri vor lua credite cu zero dobândă, garantate de Guvernul României, apoi vor credita piaţa cu dobânzi de 300%. Sperăm ca instituţiile statului să îşi facă treaba şi să ia cele mai drastice măsuri împotriva profitorilor situaţiei de urgenţă”, a afirmat Romaşcanu.