Social-democrații trec sub tăcere semnalele de alarmă pentru România prezente în cea mai recentă prognoză a agenției americane de evaluare financiară Fitch.
Ce au anunțat în realitate analiștii Fitch:
- Bilă albă: România va avea în 2017 o creștere economică de 5,1%, foarte aproape de estimarea de 5,2% în baza căreia Parlamentul condus de majoritatea PSD-ALDE a adoptat bugetul de stat pe anul acesta.
- Bilă neagră: Deficitul bugetar va depăși ținta Guvernului PSD-ALDE de 2,9% din PIB și va ajunge la 3,7% din PIB, potrivit Fitch.
Ce a anunțat PSD:
Într-un comunicat de presă trimis marți redacțiilor, PSD vorbește doar de creșterea economică peste așteptări din România, fără să amintească de riscul încălcării țintei de deficit bugetar.
- Partidul Social Democrat constată cu satisfacţie că agenţiile internaţionale de evaluare financiară şi-au rectificat prognozele privind România, iar acum indică cifre foarte apropiate de valorile estimate în Programul de Guvernare.
- Săptămâna aceasta, agenţia americană Fitch şi-a îmbunătăţit perspectiva de creştere a economiei României în 2017 de la 4,8% în evaluarea anterioară din luna ianuarie, la 5,1% în iunie, în principal datorită avansului semnificativ al Produsului Intern Brut înregistrat în primul trimestrul. Prognoza oficială a guvernului român pentru 2017 are în vedere o creştere economică de 5,2%.
- ,,Estimările economice pe care a fost fundamentat Programul de Guvernare propus de PSD se dovedesc corecte și sunt confirmate și de organismele financiare internaționale care și-au revizuit prognozele sceptice de la începutul anului, iar acum indică cifre mai apropiate de valoarea de 5,2% indicată în Programul de guvernare. Asta arată că este un program de guvernare bine calculat, bine articulat, care a fost realizat de oameni competenți. Avem convingerea că datele economice pe trimestrul al doilea, vor confirma creșterea de 5,7 din primele trei luni ale anului”, a declarat Adrian-Marius Dobre, putătorul de cuvânt al PSD.
PSD promite, la final, că România se va încadra în ținta de deficit:
„Avem în vedere o serie de măsuri privind combaterea muncii la negru și a utilizării abuzive a contractelor cu timp parțial de muncă, pentru evitarea plății contribuțiilor sociale. De asemenea, o altă măsură importantă este introducerea conturilor separate pentru plata TVA, pentru combaterea evaziunii din această zonă. Toate aceste măsuri, dar și ceilalți parametri economici ne dau garanția că România se va încadra în deficitul bugetar de 2,9%, asumat prin programul de guvernare”