Antonescu îi dă termen lui Ponta până luni să decidă dacă mai vrea guvern cu PNL.
PNL şi PSD au înlocuit întâlnirile de negociere privind remanierea Guvernului cu un război al declaraţiilor prin intermediul presei. Potrivit surselor EVZ, în perioada imediat următoare, PSD va încerca să şubrezească autoritatea lui Crin Antonescu alimentând ideea că liderul PNL îşi pierde sprijinul în partid şi că PNL se îndreaptă spre o sciziune. Tot pentru a-i intimida pe liberali să le accepte doleanţele privind noua structură a guvernului, PSD şi PC au recurs ieri la ameninţări, de la faptul că îi vor lua lui Antonescu funcţia de preşedinte al Senatului până la a ameninţa că scot PNL de la guvernare. Astfel, în acelaşi ton cu socrul premierului, Ilie Sârbu, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a ţinut ieri să îi amintească lui Crin Antonescu că USD, format din PSD, PC şi UNPR, poate asigura guvernarea, din punct de vedere aritmetic, fără PNL. În paralel, într-un atac la adresa scaunului de preşedinte al Senatului al lui Crin Antonescu, liderul PC, Daniel Constantin a făcut public textul acordului semnat în martie 2012 împreună cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, potrivit căruia, după alegerile parlamentare, nominalizarea USL pentru funcţia de preşedinte al Senatului revenea PC. Ponta mimează pacea Chiar dacă liderii PSD s-au întrecut în ameninţări şi declaraţii belicoase, premierul Victor Ponta a avut un ton împăciuitor şi a pretins că nu este de acord cu opiniile colegilor săi de partid. "Cred că înţelepciunea şi responsabilitatea celor care am format USL în urmă cu trei ani şi care neam asumat, în primul rând, în faţa oamenilor, principiile USL trebuie să învingă", a declarat Victor Ponta, care a spus că socrul său, Ilie Sârbu, ar fi greşit când a vorbit despre schimbarea lui Antonescu de la Senat. Aflat în străinătate, preşedintele PNL i-a cerut lui Ponta să aleagă între Klaus Iohannis şi Dan Voiculescu. "Dl Ponta până luni trebuie să ia o decizie, vrea să facă guvernul în continuare cu noi, bine, vrea să aibă singur un guvern cu de-alde Daniel Constantin, să facă tumbe, să dea ordine". În caz contrar, "rupem frumuşel" actualul guvern, "dl Ponta demisionează, după aceea îşi strânge oştirile, se duce la Cotroceni, îşi ia alt mandat", a spus Antonescu.
USD, noua majoritate din Parlament
PSD, prin constituirea USD, şi-a asigurat nu doar o alianţă pentru europarlamentare, ci şi majoritatea în Parlament. În acest moment, PSD, UNPR şi PC deţin majoritatea în plenul comun al celor două Camere şi, alături de grupul minorităţilor, formează majoritatea şi în Camera Deputaţilor. La Senat le mai trebuie doar două voturi. Astfel, grupul deputaţilor PSD -UNPR numără 171 de membri. Grupul PC are 18 deputaţi, iar grupul minorităţilor naţionale 17 deputaţi. În total, PSD-UNPR, PC şi minorităţile naţionale au 206 deputaţi. Cu trei deputaţi peste majoritatea absolută, care la Camera Deputaţilor este de 203. La Senat, PSD-UNPR numără 76 de senatori, în timp ce grupul PC are opt senatori. În total, noua alianţă USD are 84 de senatori. Majoritatea absolută este de 84, în consecinţă USD ar mai avea nevoie de doi senatori. Îi poate obţine foarte simplu, dintre cei trei parlamentari PP-DD rămaşi fără grup parlamentar după ce colegii lor au trecut la UNPR. PSD poate sta liniştit şi în cazul şedinţelor comune. Din cei 576 de parlamentari, USD deţine 290, majoritatea absolută fiind de 289. UDMR, deocamdată doar rezervă Dacă USD ar ajunge la o înţelegere cu UDMR, care are 18 deputaţi şi 8 senatori, ar avea majoritatea asigurată, indiferent de situaţie. Potrivit unor surse parlamentare, pesediştii nu intenţionează să deschidă acum o negociere cu UDMR. Acest lucru este luat în calcul doar dacă se va ajunge la numirea unui nou guvern din care liberalii nu vor mai face parte. Crin, schimbat cu independenţii Sursele citate au mai spus că o eventuală înlocuire a lui Antonescu de la şefia Senatului va fi făcută cu sprijinul senatorilor neafiliaţi. De altfel, PSD speră să ajungă la o înţelegere cu PNL până luni, dorind să împingă după europarlamentare ruperea USL. Oricum, parlamentarii USD au fost avertizaţi, prin SMS, să nu lipsească luni şi marţi. (Carmen Vintilă)
PC spune că i-a făcut lui Antonescu o favoare când i-a cedat șefi a Senatului
Preşedintele PC, Daniel Constantin (foto), a făcut, ieri, public textul acordului semnat în martie 2012 împreună cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, potrivit căruia, după alegerile parlamentare, nominalizarea USL pentru funcţia de preşedinte al Senatului revenea PC. "Am acceptat cedarea funcţiei" Potrivit acordului, semnat în martie 2012, "la următoarele alegeri prezidenţiale, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de Preşedinte al României revine PNL". În protocol era precizat că funcţia de premier revine PSD. "După următoarele alegeri parlamentare, anticipate, la termen sau amânate, nominalizarea USL pentru funcţia de Preşedinte al Senatului revine PC", se mai arată în documentul semnat în martie 2012. Totodată, se prevede că funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor revine PSD. "Pentru a înlătura orice dubiu, am luat decizia prezentării publice a documentului semnat împreună cu domnul Crin Antonescu, în martie 2012, care arată negru pe alb că funcţia de preşedinte al Senatului revenea Partidului Conservator, nu în anumite condiţii, aşa cum susţinea domnia sa. În ciuda acestui angajament politic, am acceptat cedarea funcţiei către Antonescu pentru a potenţa candidatura acestuia la funcţia supremă în stat, în spiritul parteneriatului din USL", a declarat Daniel Constantin, citat de mediafax.ro. El a spus că a luat decizia prezentării publice a acestui document "ca urmare a dezinformării propagate în plan public în legătură cu ponderea PC în guvernare". "Accentuez că nu exista intenţia ca PC să preia funcţia deţinută de Antonescu şi că am facut această precizare strict în ideea unei corecte informări", a mai spus Constantin.