Comisia juridică a Senatului a amânat, din nou, pentru o lună, tranşarea subiectului privind eliminarea Preşedintelui României din schema de numire a şefilor ÎCCJ, DNA şi DIICOT.
Propunerea legislativă, a cărui iniţiator este preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost amânată deja pe 14 şi 28 martie, 19 aprilie şi 2 mai.
Prezent la lucrările comisiei Juridice, Tăriceanu s-a declarat nemulţumit de amânare.
Călin Popescu-Tăriceanu propune modificarea articolului 53 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în sensul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi numeşte, dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii. În prezent, legea spune că aceştia sunt "numiţi de preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii ÎCCJ care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani".
De asemenea, preşedintele Senatului propune şi modificarea art. 54 alin. 1, în sensul ca Procurorul General, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef DNA, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia să fie numiţi "de CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de zece ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată". Legea stipulează, în prezent, că aceste numiri sunt făcute de către preşedinte, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM.