PSD negociază la sânge cu PNL pentru a-i da undă verde premierului desemnat Nicolae Ciucă. Jocuri de culise în politica românească

sursa: arhivă EVZ

PNL are nevoie de susținerea celor de la PSD pentru a fi sigură că Guvernul pe care îl va forma premierul desemnat Nicolae Ciucă va trece de Parlament. Deocamdată se tatonează terenul.

Partidul Social Democrat (PSD) nu vrea să-l voteze pe Nicolae Ciucă, premierul desemnat, în orice condiții. Social-democrații negociază intens cu liberalii, cărora le pun mai multe condiții pentru a primi „undă verde” în Parlament.

PSD vrea să negocieze „la sânge” cu cei de la PNL pentru a-l susține pe Nicolae Ciucă

O condiție este legată de Florin Cîțu. Cei de la PSD cer ca premierul interimar să nu se mai regăsească sub nicio formă în noul Guvern, anunță Antena 3. Deocamdată, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderul PSD, nu au avut vreo discuție.

„Premierul desemnat Nicolae Ciucă deocamdată nu l-a contactat pe Marcel Ciolacu, președintele PSD. Cel mai probabil o va face după ce va avea o discuție mai întâi cu liderul USR, să arate cei din Partidul Național Liberal că au încercat cu cei de la USR, dar că nu s-a putut, pentru că cei de la USR nu vor să voteze un guvern minoritar fără ca USR să facă și parte dintr-o coaliție de guvernare.

Cei din PSD au deocamdată păreri împărțite cu privire la votul de susținere pentru acest guvern. Unii dintre liderii PSD, dar și mulți primari, susțin faptul că PSD ar trebui să-i asume guvernarea, să intre alături de PNL la guvernare.

Alții spun că ar trebui votat acest guvern minoritar. Și mai sunt și alții care nu preferă niciuna dintre aceste variante. O decizie în Partidul Social Democrat se va lua abia după discuția cu premierul desemnat Nicolae Ciucă”, conform sursei citate.

Propunerile pe care cei de la PSD vor să le impună liberalilor

De asemenea, cei de la PSD au lansat o listă cu 10 măsuri pe care le vor adoptate de cei de la PNL. Este posibil ca Executivul lui Nicolae Ciucă să treacă de votul din Parlament și cu ajutorul PSD, dar fără ca social-democrații să participe la guvernare, fără să aibă miniștri sau secretari de stat, șefi de agenții și fără să fie implicat în ramura Executivului.