PSD joacă PNL pe degete în privința susținerii lui Hellvig

Majoritar pentru moment în Parlament, PSD negociază dur voturile pentru instalarea lui Eduard Hellvig în fruntea SRI

Coaliția guvernamentală a reușit să amâne ieri, în Birourile Permanente reunite, votul pentru numirea lui Eduard Hellvig în funcția de director al SRI. 14 din cei 25 de membri ai celor două Birouri, au votat pentru ca votul să aibă loc luni, în timp ce 9 dintre parlamentari doreau ca problema să fie tranșată în plenul de ieri după-masă.

Cei care au votat pentru amânare au fost parlamentarii PSD, PC-PLR, în timp ce UNPR-iștii nu au fost prezenți la ședință. Pe de altă parte, minoritățile și UDMR au votat alături de PNL pentru ca votul în cazul numirii lui Eduard Hellvig să aibă loc ieri.

„Nu văd niciun motiv de grabă excesivă ca să punem votul azi sau mâine. Avem lucrări programate”, a spus ieri președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a precizat că inclusiv șeful PSD, premierul Victor Ponta, a fost de acord ca votul pe numirea lui Hellvig să aibă loc miercuri.

„În discuțiile pe care le-am avut cu președintele PSD și premierul Victor Ponta, domnul Ponta și-a dat acordul pentru data de astăzi (n.red.- ieri), la ora 13,30-14,00. Astăzi a venit PSD fără niciun fel de motivaţie şi a propus ca şedinţa să aibă loc luni”, a afirmat Orban. În plus, liberalii susțin că, amânarea provocată de PSD cel mai probabil, „ascunde alte intenții”. „Poate ascunde faptul că vor să negocieze conducerea SIE, că i-au prostit pe mulți parlamentari că vor să negocieze conducerea SIE. Nu cred că numirea unui director la SIE se face ca la piaţă, între premier şi preşedinte sau partidele politice”, a adăugat Orban.

Tensiuni

PSD folosește însă numirea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI și pentru a da PNL un mesaj de forță, dar și pentru a-i presa pe liberali în negocierile pe marginea Comisiei de Cod electoral și a Comisiei pentru revizuirea Constituției.

Marți, preşedintele Comisiei de Cod electoral, Valeriu Zgonea, a anunţat că se va retrage din această funcţie. Ea va reveni vicepreședintelui PNL, Mihai Voicu, iar PSD va prelua conducerea Comisiei de revizuire a Constituției.

În replică, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a arătat că PSD „jonglează” cu legile în Parlament după cum se decide în şedinţa de partid, iar „jocurile de culise” trebuie să dispară din practicile parlamentare, această situație fiind încă un argument pentru crearea unei noi majorităţi.

Luni, PSD îl susținea pe Hellvig

Luni, Victor Ponta, șeful PSD, pretindea că va vota numirea lui Eduard Hellvig în poziția de director al SRI. Șeful Guvernului a spus că PSD a lucrat foarte bine împreună cu Hellvig în perioada USL și a arătat că ar fi preferat ca nominalizarea să fie făcută pentru o persoană care să nu aparțină PNL. „Respectăm dreptul președintelui (...) Pe domnul Hellvig îl cunoaștem, am lucrat bine, când eram în USL, este o persoană echilibrată (...). Nu ne vom opune la numirea domniei sale, dar ne dorim dezbatere publică pe acest principiu, să stabilim dacă o putere politică, aflată în posibilitatea de a face numiri, va acoperi toate funcțiile”, a spus Ponta.