PSD își ia Camera Deputaților înapoi. Zgonea și-a săpat singur groapa în care a căzut

Valeriu Zgonea va pierde săptămâna viitoare șefia Camerei Deputaților în baza unei prevederi regulamentare pe care el însuși a „nășit-o” anul trecut și care ar fi trebuit să-l facă pe acesta intangibil

Liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, a trimis, ieri, conducerii Camerei Deputaţilor, cererea de revocare a lui Valeriu Zgonea. Surse din partid au explicat EVZ că schimbarea efectivă a lui Zgonea va avea loc săptămâna viitoare când PSD, UNPR și ALDE își vor mobiliza toţi parlamentarii.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, modificat în 2015 chiar la iniţiativa lui Valeriu Zgonea, președintele acestui for poate fi revocat doar la solicitarea grupului parlamentar din care acesta face parte. Găselniţa era menită să-l apere pe Valeriu Zgonea de o tentativă de revocare din partea Opoziţiei, PNL fiind lăsat la acea vreme în imposibilitatea de a-l schimba pe acesta.

Ponta: „Nu infirm, nu confirm”

Deputaţii PSD au decis în unanimitate, în ședința pe care au avut-o ieri, să-l schimbe pe Valeriu Zgonea. Favoritul la șefia Camerei Deputaţilor, Victor Ponta, a dorit să păstreze misterul negocierilor sale cu președintele partidului, Liviu Dragnea.

„Nici nu infirm, nici nu confirm”, ar fi declarat Victor Ponta, întrebat de colegii săi dacă a negociat cu Liviu Dragnea să preia șefia Camerei Deputaţilor, au relatat surse din PSD pentru EVZ.

„Am discutat cu Liviu tot ceea ce este bine pentru PSD și pentru alegătorii noștri, ai USL”, le-a declarat Ponta jurnaliștilor, la finalul ședinţei grupului PSD.

Succesorul lui Valeriu Zgonea la șefia Camerei Deputaţilor va fi decis într o ședinţă a conducerii centrale a PSD, întâlnire așteptată la începutul săptămânii viitoare. Pe lângă Ponta, în partid a mai fost avansat numele vicepreședintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

PSD are majoritate

Schimbarea șefului Camerei Deputaţilor se realizează prin vot secret, cu majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi. Cu aceeași majoritate este ales și noul președinte al Camerei Deputaţilor. PSD, UNPR și ALDE deţin 195 de deputaţi, majoritatea în Camera Deputaţilor fiind de 190 de voturi.

Un chiul după vacanță

● Parlamentarii nu au fost deloc interesaţi să participe la şedinţele de ieri de la Camera Deputaţilor şi la Senat. La ora 14.00, atunci când la Cameră trebuia să înceapă activitatea, în tot Parlamentul nu erau mai mult de 30-40 parlamentari din 530 câţi numără acum Legislativul.

● De asemenea, şedinţa plenului Senatului a fost suspendată ieri din lipsă de cvorum, în sală aflându-se şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, venită pentru a susţine ordonanţa de urgenţă privind interceptările, respinsă săptămâna trecută de Comisia juridică. Astfel, la verificarea prezenţei s-a constatat că sunt prezenţi doar 59 de senatori, cvorumul de lucru fiind de 82 de senatori. Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat închisă şedinţa. Nu este pentru prima dată când ministrul Prună vine în Parlament şi tocmai parlamentarii nu sunt prezenţi.

● Nici premierul Dacian Cioloş nu a venit la şedinţa Camerei Deputaţilor la „Ora Premierului” . Tema de discuţie ar fi trebuit să fie „Problemele grave din sistemul de educaţie încă nerezolvate”, aceasta urmând să fie discutată pe 9 mai. ● Şi „executarea” oficială a lui Valeriu Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor la grupul PSD s-a petrecut tot în grup restrâns, la şedinţă nu au fost mai mult de 20 de deputaţi social- democraţi, printre care şi Victor Ponta. Liviu Dragnea nu s-a întors încă din concediu. De altfel, după ce au discutat despre înlăturarea lui Zgonea deputaţii au plecat.

● Cei mai mulți dintre parlamentarii care nu au fost prezenţi la muncă sunt în teritoriu, se refac după sărbătorile de Paşte sau se pregătesc de alegerile locale.