EVZ a aflat în exclusivitate că premierul Sorin Grindeanu şi PSD nu au reuşit, la Sinaia, să ajungă la un punct de vedere comun pe marginea activităţii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Social-demo craţii au discutat şi despre excluderea lui Victor Ponta
În discuţiile care au avut loc, ieri, la Hotelul „Mara”, s-au exprimat „mai multe voci critice” la adresa ministrului tehnocrat al Justiţiei. Principala acuzaţie care i se aduce acestuia este că, deşi Curtea Constituţională a decis că DNA şi-a depăşit atribuţiile când a anchetat Guvernul pentru OUG 13, Tudorel Toader nu a solicitat revocarea şefei anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. Un alt element de nemulţumire în PSD este faptul că ministrul Justiţiei este „arogant”, se delimitează de partid şi nu este dispus să ia în considerare opiniile socialdemocraţilor, au relatat surse din PSD pentru EVZ.
De cealaltă parte, premierul Sorin Grindeanu a încercat să liniştească apele în coaliţie. Prim-ministrul a jucat rolul „avocatului” lui Toader, ne-au explicat PSDişti aflaţi la Sinaia: Grindeanu este de părere că Toader trebuie apreciat pentru faptul că a realizat totuşi o evaluare a şefei DNA şi că trebuie lăsat să prezinte legea graţierii şi modificările Codurilor penale. În problema propunerii de revocare a şefei DNA, Grindeanu nu este de acord cu PSD şi îl susţine pe Toader.
În lipsa unui punct de vedere comun, PSD l-a atenţionat pe Grindeanu că va răspunde politic pentru activitatea lui Toader. „Am stabilit că Grindeanu va răspunde pentru el. Îşi asumă tot”, neau declarat sursele citate. Toader nu a participat la întâlnirile PSD de la Sinaia, social- democraţii prezenţi fiind de părere că preşedintele partidului, Liviu Dragnea, nu a vrut să rişte un schimb de replici dure între partid şi ministru în ziua în care PSD urma să anunţe lansarea legii salarizării unice. Până la închiderea ediției, coaliția negocia încă textul final al proiectului, iar parlamentarii semnaseră o listă de susținere, fără să vadă legea. Grindeanu, Dragnea și Tăriceanu erau așteptați să iasă să prezinte principalele prevederi ale proiectului.
Ponta, propus pentru excludere
Preşedintele PSD Olt, Paul Stănescu, a propus, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, excluderea fostului premier Victor Ponta, pentru declaraţiile critice ale acestuia la adresa preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. „Ponta nu loveşte în Dragnea, loveşte în PSD”, ar fi spus acesta. Opinia lui Stănescu a fost susţinută de liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, dar şi de alţi lideri judeţeni PSD. „Ponta provoacă o problemă serioasă de comunicare în PSD”, au mai spus lideri PSD în şedinţă.
Preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a refuzat să supună la vot propunerea de excludere a lui Ponta, spunând că „nu este acum momentul acestei discuţii” şi că partidul şi Guvernul trebuie să se concentreze pe măsuri promise în campania. Dragnea i-a liniştit pe social-democraţi spunându-le că nu va mai intra în niciun schimb de replici cu fostul premier. Sursele participante la discuţii ne-au explicat însă că subiectul excluderii lui Ponta nu a fost închis în PSD, ci doar amânat.
„Nu ne fac bine cuvintele lui Victor Ponta. Poate îi trece. S-au cerut și sancțiuni, și o poziție fermă”, a spus după şedinţă, la Antena 3, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.
Rădulescu, suspendat șase luni
Conducerea lărgită a PSD a decis să-l sancţioneze pe deputatul Cătălin Rădulescu cu suspendarea din partid pentru o perioadă de 6 luni, după ce acesta a afirmat că este gata să iasă cu mitraliera pe stradă. Parchetul General s-a sesizat din oficiu după ce Cătălin Rădulescu, deputat PSD de Argeş, a declarat într- un interviu pentru „Adevărul”, legat de protestatele din faţa Guvernului, că are acasă o armă AKM: „Dacă vreodată mai vine cineva cu vreo idee să schimbe statul ăsta pentru care am luptat noi, sunt pregătit să ies cu arma să trag. Imediat! Imediat! Dar pot să ies unde vreau eu, dacă mă apucă vreo nebunie, pot să ies să trag unde vreau eu, e riscul meu şi hotărârea mea”. Ulterior, poliţiştii i-au anulat lui Rădulescu dreptul de a deţine arme, acesta fiind amendat cu 2.500 de lei. De asemenea, IPJ Argeş a sesizat Parchetul General cu privire la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.