Principalul partid de guvernământ ia în calcul să depună în Parlament, după Sărbătorile Pascale, un proiect de lege care introduce, în premieră în România, drepturi, obligații și interdicții pentru persoanele care trăiesc în concubinaj, indiferent de sexul partenerilor. În paralel, pe masa Guvernului a ajuns un proiect de lege elaborat de autoritatea de stat în domeniul discriminarii.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că în conducerea centrală a partidului din 26 martie s-a decis ca social-democrații să elaboreze un proiect de lege privind „parteneriatul civil”, definit drept un contract încheiat între doi parteneri, de sex opus sau de sex diferit, care nu vor sau nu pot să se căsătorească.
Cuplu, nu familie
Surse din coaliția de guvernare au declarat ieri, pentru EVZ, că proiectul a fost finalizat și așteaptă să fie citit și agreat de liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. În linii mari, textul elaborat de PSD, spun sursele citate, este apropiat de un proiect de lege trimis Guvernului de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Proiectul CNCD a fost elaborat în urma discuțiilor cu ONGurile care militează pentru acordarea unor drepturi sporite comunităţii LGBT (termenul folosit pentru homosexuali, lesbiene, bisexuali și transexuali, n.red.). O diferență între proiectul CNCD-ului și proiectul PSD-ului este că în loc de „familie”, în proiectul social-democrat se vorbește în termeni de „cuplu”, au relatat pentru PSD surse din coaliție.
Proiectul social-democrat coincide cu proiectul trimis Guvernului de CNCD, potrivit căruia „partenerii civili de același sex nu au dreptul la adopție”, au mai spus EVZ sursele citate.
Iohannis nu e „fanatic”
Decizia politică a PSD-ALDE vine în contextul în care, pe de-o parte, în Europa se amplifică tendinţa recunoașterii parteneriatelor civile și a căsătoriilor între persoane de același sex , iar pe de altă parte, Parlamentul de la București urmează să stabilească dacă îi cheamă pe români la un referendum pentru schimbarea definiției familiei în Constituție, astfel încât familia să se întemeieze pe căsătoria între „un bărbat și o femeie” şi nu între „soţi”, aşa cum spune acum legea fundamentală.
Inițiatorii proiectului de modificare a Constituție vor, în acest fel, să elimine posibilitatea căsătoriilor între persoanele de același sex.
Întrebat pe 19 octombrie 2016 ce părere are despre interzicerea căsătoriilor între homosexuali, șeful statului a declarat că nu trebuie mers „pe calea fanatismului religios” și că societatea trebuie să meargă spre „acceptarea celuilalt cu bune şi rele”. Iohannis a declarat, miercurea trecută, că nu este „niciun motiv de grabă” în organizarea unui referendum pentru redefinirea familiei.
Drepturi
Proiectul trimis Guvernului de CNCD, intitulat „Lege privind uniunea consensuală”, descrie cum are loc și ce se întâmplă după „asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex în scopul organizării vieţii lor comune ca viaţă de familie”. Uniunea consensuală se încheie de către ofiţerul de stare civilă, în prezența a doi martori, la sediul primăriei, starea civilă a persoanei se schimbă în „persoană în uniune consensuală” și fiecare partener îşi păstrează numele de dinainte de încheierea uniunii consensuale. În cazul spitalizării sau decesului unuia din parteneri, celălalt partener este considerat aparţinător şi membru de familie. În materia moştenirii legale a partenerului defunct, dar și a pensiei de urmaș, „partenerul supravieţuitor este asimilat soţului supravieţuitor, având aceleaşi drepturi cu acesta”, mai spune proiectul.