BOMBA din PSD stă să explodeze. Războiul din culise poate aduce un candidat-SURPRIZĂ la alegerile prezidențiale

Viorica Dăncilă are zilele numărate în fruntea Guvernului, actualul premier urmând să aibă aceeași soartă ca predecesorii săi, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Fondatorul Evenimentului Zilei, Ion Cristoiu, și-a argumentat afirmația și a explicat motivele care au dus la un început de răscoală a premierului față de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Viorica Dăncilă nu face excepție de la desfășurarea istorică a evenimentelor din România, explică Ion Cristoiu, care privește actualul conflict ca fiind normal ținând cont de termenii în care se desfășoară întreaga situație.

“Erau tensiuni inevitabile, așa cum au fost inevitabile între el (n.r. Liviu Dragnea) și Grindeanu, și între el și Mihai Tudose, pentru că sunt tensiuni ivite din relația de putere. În cazul PSD de după decembrie 2016 din start a fost o schizofrenie. Era imposibil ca premierul să fie premier și șeful partidului să fie altul. Nu există. În postdecembrism, șeful partidului a fost și premier. Și atunci, inevitabil domnul Dragnea, care nu cunoaște fărâmă de istorie, a crezut că pune pe X, pe Grindeanu, apoi pe Tudose, apoi pe Dăncilă, pentru că în felul acesta el va stăpâni, iar ăia vor fi niște rotițe. Ori, viața și istoria arată că nu are cum. În momentul în care ajungi premier al României, într-o democrație, ajungi la manete, ajungi chiar și inevitabil să intri în conflict cu șeful partidului dintr-un sinplu motiv: ești obligat să rezolvi probleme de minut, nu știu, ești premier și ai nevoie să iei o decizie. Ce faci? Îl suni pe domnul Dragnea și îi spui: Alo, domnul Dragnea, ce ziceți? Să iau decizia asta?”, a punctat Ion Cristoiu.

Motivele pentru care Viorica Dăncilă dorește să capete mai multă putere se regăsesc în factorii externi: apropiații și puterea obținută din momentul în care s-a istalat pe scaunul de la Palatul Victoria.

“Doamna Viorica Dăncilă a dat și ea de gustul puterii. Probabil mai greu decât ceilalți. (...) Inevitabil, conflictele cu președintele, conflictele președinte premier, premierul își face o camarilă, nu are cum, inevitabil, Cotroceniul își face o camarilă, în cazul de față domnul Dragnea și-a făcut o camarilă, domnul Dragnea o avea, între timp și-a făcut și ea o camarilă, consilieri, apropriați, oameni de afaceri, jurnaliști, care-i spun: 'Stai puțin, doamna Dăncilă, ești supusă lui ăla? Cine-i ăla?'”, a explicat Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu a făcut o retrospectivă a alegerii lui Dăncilă ca premier, momentul instaurării sale fiind criticat la nivel național.   “Ea a plecat din start la acest drum de premier cu o idee de „modestă”. Adică,„'lasă că o să fiu eu acolo...fac ce spune domnul Dragnea”. În timp ce Grindeanu și Tudose erau oameni care aveau pretenția să fie premier, doamna Dăncilă a fost pusă, nu știu, cum m-ați pune pe mine astronaut. Adică, nu avea nicio legătură cu funcția asta. O recomanda că era supusă. Domnul Dragnea a pus pe cineva care să fie supusă. Și, ca să vă dau o știre din cafenele, unii lideri PSD spun că s-a întâmplat în felul următor: după ce l-a dat jos pe Tudose, ei s-au întâlnit, fără Dragnea, și au zis: ce facem? Că dacă punem pe unul dintre noi, Dragnea iar dă jos Guvernul. Și aunci, zic ei, au ajuns la concluzia să o pună pe Dăncilă”, a povestit Ion Cristoiu.

Schimbarea premierului va depinde, conform ipotezei lansate de Cristoiu, de doi factori: PSD să câștige alegerile europarlamentare, iar Liviu Dragnea să fie achitat în dosarul angajărilor fictive din Teleorman.

 “După alegerile europarlamentare, în funcție de rezultat, o să o dea jos. În funcție de două lucruri: dacă scapă Dragnea acum de hotărârea Înaltei Curți, dacă e achitat. Dacă nu e achitat, doamna Viorica Dăncilă a învins, ea va deveni președinte interimar și premier, s-a terminat până după prezidențiale. Dacă nu, atunci mai e un alt hop, și anume rezultatul la europarlamentare”, a explicat jurnalistul, care merge mai departe cu ipoteza și susține că o eventuală candidatură la prezidențiale a Vioricăi Dăncilă nu trebuie privită ca fiind imposibilă.  “Nu e exclus. Știu eu ce e în....să știți că în momentul în care ajungi acolo și te ține Timmermans de mână și tu crezi că Timmermans e un fel de Napoleon I combinat cu Napoleon al III-lea ... Ea e fericită că ăia de acolo, ștabii de acolo o țin de mână. Mare lucru”, a conchis Ion Cristoiu în cadrul rubricii „Gândul lui Cristoiu”, de pe mediafax.ro