PSD este lovit de cine spera să-i ofere ajutor. Critici și pentru Guvernul Cioloș

PSD este lovit de cine spera să-i ofere ajutor. Critici și pentru Guvernul Cioloș

PSD a hotărât, la începutul acestei săptămâni, după o ședință CEx, să adopte, prin Ordonanță de Urgență, modifi cările declarate constituționale de CCR pentru Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

UDMR a anunțat că nu este de acord cu modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală prin Ordonanţă de Urgenţă, deși este vorba despre articole declarate constituţionale.

„Pe legislaţia penală nu susţinem, dacă depinde de noi, sigur, nu suntem la guvernare, dar nu susţinem adoptarea unor măsuri, unor demersuri, prin Ordonanţe de Urgenţă”, a declarat, la RFI, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Senatorul susține că nici Guvernul Cioloș nu a procedat corect în 2016, când a adus modificări tot prin OUG.

Ne puteți urmări și pe Google News

„A fost greşit şi în 2016, când Guvernul tehnocrat a adoptat o asemenea măsură, a modificat Codul Penal şi cel de Procedură Penală prin OUG. Ar fi greşit şi de data aceasta, dacă s-ar face, chiar dacă sunt articole declarate constituţionale. De aceea avem Parlament, este un proiect legislativ care se întoarce în Parlament de la CCR. Parlamentul este îndrituit să facă acele modificări care pot fi făcute, pentru a fi constituţional proiectul. Deci într-un cuvânt, nu am susţine o asemenea modalitate de modificare a legislaţiei penale”, a spus Cseke Attila.

UDMR este un partener al PSD în Parlament, mai ales după ce a pierdut majoritatea la Camera Deputaților. Pentru a trece proiecte importante în forul legislativ, social-democrații au nevoie de susținerea UDMR.

Și președintele Klaus Iohannis a transmis că modificarea Codurilor Penale, prin OUG, e neconstituţională. Discuțiile legate de decizia Guvernului de a da ordonanță de urgență pe articolele din Codul Penal și Codul de Procedură Penală declarate constituționale de CCR stârnesc ample controverse. Anunțul privind OUG a fost făcut de premierul Viorica Dăncilă. Printre aceste modificări se numără mai multe prevederi criticate de Comisia de la Veneția. CCR a considerat constituțională reducerea termenelor de prescripție și a termenelor necesare pentru liberarea condiționată. Abrogarea neglijenței în serviciu, modificarea definiției traficului de influență și cea a grupului infracțional organizat vor fi incluse în OUG, ca urmare a deciziei CCR. Legitimitatea adoptării modificărilor agreate de CCR, prin Ordonanță de Urgență, face obiectul unor noi dispute politice.