Toți membrii PSD din Comisia parlamentară a revoluționarilor din decembrie 1989 au votat împotriva propunerii legislative privind dizolvarea Institutului Revoluției Române.
Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD) a fost înființat conform Legii 556/2004 cu misiunea de a investiga și documenta evenimentele istorice legate de revoluția română.
Institutul Revoluției Române, vot negativ din partea PSD privind desființarea
Proiectul a primit susținere prin doar trei voturi, două provenind de la USR și unul de la UDMR. Membrii PSD au votat în unanimitate împotriva proiectului. Senatorul Adrian Trifan a observat că reprezentanții PNL nu au participat la votul final.
„Dacă doreau să vină, cred că aveau suficient timp să ajungă. Am invitat și dintre inițiatori, dar, din păcate, nu au dorit să vină. E un proiect vechi, care zace prin sertarele comisiei”, a adăugat președintele Comisiei, Nicu Fălcoi, senator UDMR.
USR a subliniat că Institutul Revoluției Române a fost înființat în mod intenționat pentru a oferi un loc de muncă bine plătit lui Ion Iliescu și cercurilor sale.
„Institutul Revoluției Române din decembrie 1989 ar trebui să își continue activitatea, este un institut de cercetare, adevărul istoric este important pentru a fi descoperit.
Sunt de acord că poate acest Institut putea să facă mai multe lucruri. Să desființezi Institutul Revoluției Române, care are un caracter științific, nu este un lucru bun”, a pledat senatorul social-democrat Sebastian Răducanu.
Parlamentarii PNL doreau cel mai mult desființarea Institutului
Ioan Sava, directorul actual al Institutului Revoluției, a afirmat că cei care doresc desființarea sunt cei implicați în fapte penale legate de Institutul Revoluției Române. A menționat în acest sens numele lui Andrei Ursu.
Emilian Cutean, susținut de Ion Iliescu, l-a înlăturat din funcția de director științific.
Institutul a fost înființat în 2004. Inițiativa de desființare a fost susținută de o serie de parlamentari PNL, inclusiv de către ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
„Este imoral față de urmașii celor sacrificați în numele libertății noastre de astăzi, ca un astfel de institut să mai existe. Ar fi o sfidare la adresa istoriei recente a românilor dacă acest institut al Revoluției ar continua să existe și să fie finanțat din impozitele plătite de români”, se arată în expunerea de motive la proiectul de lege depus de PNL.
Ion Iliescu a fost în cea mai mare parte președintele Institutului Revoluției Române
Liberalii considerau în 2021, când au depus proiectul, că „Institutul a reprezentat o platformă politică, un for ermetic al cărui scop a vizat asigurarea unor poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese pesonale”.
Ion Iliescu a fost președintele Colegiului Național al Institutului în perioada 2004-2021. Înlocuitorul său a fost Alexandru Mironov, care a fost schimbat la începutul acestui an.