PSD dă ultimatum liberalilor

O săptămână. Acesta este termenul în care Tăriceanu s-a angajat să dea un răspuns propunerilor PSD de oficializare a colaborării. După ce PNL a refuzat oferta de „mariaj“, social-democraţii sunt dispuşi să accepte şi un „concubinaj“ la vedere.

O săptămână. Acesta este termenul în care liberalii conduşi de Tăriceanu s-au angajat să dea un răspuns propunerilor PSD de oficializare a colaborării. Concluzia negocierilor dintre PSD şi PNL a fost prezentată ieri de liderii social-democraţi prezenţi la discuţii. Mircea Geoană a adăugat că vor mai avea loc discuţii cu PNL, cu toate că „liberalii sunt neserioşi“, pentru că au deconspirat întrevederea care „se convenise să fie secretă“. În ce ar consta frăţia PNL-PSD La întrevederea de vineri, liberalii au refuzat ideea unui parteneriat preelectoral. Cu toate acestea, Ion Iliescu şi Adrian Năstase au insistat ca liberalii să accepte măcar unul la vedere. „Trebuie să ne coalizăm împotriva răului reprezentat de Traian Băsescu şi PDL şi să-l izolăm“, a pledat Iliescu. „Trebuie să înţelegem că PSD nu mai are forţa să câştige singur alegerile şi că trebuie să creăm o masă critică cu sindicatele, cu PNL şi cu PC“, a completat şi Năstase pledoaria.

Cu alte cuvinte, cei doi au cerut ca apropierea PSD şi PNL să fie recunoscută în public şi, chiar dacă nu se va ajunge la o formulă de colaboare electorală, măcar să se dea un semnal că PSD şi PNL sunt împreună. Înţelegerea preelectorală minimală cerută liberalilor de PSD a fost următoarea: PSD şi PNL, alături de PC, să-şi coordoneze acţiunile de campanie pentru izolarea candidaţilor PDL.

În plus, se prevede un pact de neagresiune între candidaţii liberali şi social-democraţi, cuplat cu concentrarea atacurilor pe candidaţii PDL. Nu în ultimul rând, colaborarea ar consta şi în formarea de majorităţi în consiliile locale şi judeţene, iar, pentru turul al doilea, partidul care rămâne fără candidat să sprijine candidatul rămas în cursă contra PDL. Liberalii, deschişi cu toată lumea De partea cealaltă, la liberali, ideea unei frăţii cu PSD are şi suporteri, şi opozanţi. Ca să nu aprindă disputele, conducerea PNL a decis ieri să lase filialelor judeţene libertatea de a stabili pe plan local cu ce partide vor colabora la alegerile locale. Noutatea unei asemenea recomandări ar fi eliminarea interdicţiei de colaborare cu PSD, existentă la alegerile locale din 2004, au afirmat liderii liberali. Antiliberalii din PSD se regrupează Ideea anunţării unei „frăţii“ cu liberalii are destui opozanţi în PSD. Aceştia s-au manifestat ieri în şedinţa Biroului Permanent, după ce Geoană a anunţat că liberalii vor da un răspuns într-o săptămână.

„Ce săptămână! Ne-au dat la săptămâni din astea... de un an tot ne dau săptămâni“, a comentat vicepreş edintele Ilie Sârbu. Neîncrezători s-au arătat şi vicepreşedinţii Dan Nica şi Liviu Dragnea, care cred că „liberalii trag de timp şi ne duc de nas“. O altă opinie contra a fost exprimată de Marian Oprişan. „Orice înţelegere politică în acest moment este de prost augur. Nu cred într-o construcţie politică viitoare nici cu PNL şi nici cu PDL. Eu cred într-un partid european modern care se numeşte PSD. Dar nu înainte de Dumnezeu“, a declarat Oprişan.

Surprinzătoare a fost însă opoziţia unor senatori iliescieni. Ieri după- amiază, la Senat, senatorii Ion Vasile şi Ion Chelaru l-au criticat pe Ion Iliescu pentru negocierile cu liberalii, opinia lor fiind că PSD nu are nevoie de asemenea alianţe. ANTRENAMENT PSD şi PC, alianţă parlamentară Revenirea lui Adrian Năstase a adus PSD-ului reluarea legăturii cu PC. Deocamdată socialdemocraţ ii au semnat ieri cu conservatorii lui Dan Voiculescu un acord de colaborare parlamentară. „Am stabilit ca, şi în ceea ce priveşte acţiunea noastră politică în parlament, să existe o coordonare şi sincronizare între PSD şi PC“, a comentat Mircea Geoană. Consecinţa acestui pact ar fi că ambele partide se vor sprijine reciproc în privinţa iniţiativelor legislative şi chiar a moţiunilor de cenzură.