PSD a declarat, vineri seară, că sprijină transparența procesului de renumărare a voturilor și a cerut Biroului Electoral Central să permită accesul persoanelor acreditate la alegerile din 24 noiembrie în zonele unde se desfășoară această activitate.
PSD: Pentru USR rețeta patentată este să protesteze. P
Prin urmare, PSD a solicitat Biroului Electoral Central să autorizeze accesul persoanelor acreditate în locurile unde se desfășoară renumărarea voturilor pentru alegerile din 24 noiembrie.
„Pentru USR rețeta patentată este să protesteze. Pe ei tot timpul îi fură cineva. În vară, au cerut renumărarea pentru că „au fost furați”. Atunci protestau pentru că „voiau renumărare, fără fraudare”. Și era un exercițiu democratic. Acum protestează pentru că nu mai vor renumărare. Dintr-o dată, renumărarea nu mai este un exercițiu democratic”, a transmis PSD.
În comunicat se mai arată că „Românii au însă dreptul să știe adevărul. Și nici pe cei de la USR nu ar trebui să îi sperie adevărul. Doar dacă au într-adevăr ceva de ascuns... PSD consideră că este nevoie de transparență totală a procesului de renumărare a voturilor de la alegerile prezidențiale.
De aceea, astăzi am solicitat Biroului Electoral Central permiterea accesului persoanelor acreditate pentru alegerile din 24 noiembrie, respectiv a reprezentanților mass-media și a observatorilor interni și externi. Pentru a nu exista niciun dubiu”, se arară în comunicatul trasmis de Partidul Social Democrat.
BEC spune că nu are atribuţii să acrediteze asociaţii sau fundaţii
Biroul Electoral Central (BEC) susține că reglementările legale actuale „nu prevăd posibilitatea de a observa procesul de renumărare a buletinelor de vot”, deoarece acreditările pentru acest lucru sunt destinate operațiunilor desfășurate de birourile electorale ale secțiilor de votare, în timp ce renumărarea este realizată de birourile superioare ierarhic.
BEC mai subliniază că nu are competența de a acredita asociații sau fundații, observatori internaționali și reprezentanți ai mass-media străine pentru a participa la activitățile birourilor electorale din secțiile de votare. De asemenea, legislația nu permite implicarea acestor categorii în operațiunile desfășurate de birourile electorale superioare.
Biroul Electoral Central a stabilit procedura de renumărare a voturilor, iar sacii vor fi predați pe baza unui proces verbal. Până la data de 1 decembrie, ora 22:00, procesele verbale scanate trebuie trimise către BEC, iar originalele trebuie să ajungă până pe 3 decembrie.