După defectarea grupării lui Ion Mocioalcă – care a demisionat din PSD, la începutul săptămânii, laolaltă cu alți trei deputați PSD Ion Spânu, Mihai Popa si Mihai Mohaci, partidul celor trei trandafi ri a pierdut frâiele majorității parlamentare, ceea ce-l aduce la mâna UDMR.
Aceasta în condițiile în care PSD a racolat tot ce a putut de la PMP și se bazează, ca și în trecut, pe majoritatea voturilor grupului minorităților naționale. Precizăm că, în perspectiva unei viitoare OUG privind amnistia și grațierea, majoritatea parlamentară este de-a dreptul esențială, la fel și în cazul unei viitoare moțiuni de cenzură, pe care opoziția o flutură din ce în ce mai intens. La măcinarea majorității au dus, desigur, și luptele intestine cu gruparea Firea-ȚuțuianuStănescu-Neacșu, care controlează, doar la o primă strigare, peste 20 de voturi.
Cum se lucrează la OUG
Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, deoarece ministrul Justiției - l-am numit pe Tudorel Toader, susținut cu vehemență de șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu - refuză să inițieze un astfel de proiect, actul normativ va fi asumat de Ministerul de Interne, via Carmen Dan.
În schimb, Toader face parte din echipa care lucrează la redactarea prevederilor acestei OUG, alături de Florin Iordache, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Toni Greblă, laolaltă cu alți juriști PSD. Dacă nu s-ar fi raliat proiectului, Toader ar fi fost remaniat și înlocuit cu Toni Greblă sau Eugen Nicolicea. Drept recompensă, Dragnea i-a promis teleormănencei Carmen Dan că îi va asigura un loc pe lista pentru Parlamentul European. Aceleași surse ne-au precizat că textul OUG a fost deja redactat într-o proporție de 99%, dar că, momentan, Dragnea caută o soluție pentru a-l încadra la prevederi și pe Darius Vâlcov. Pentru ca așa ceva să devină posibil, actul normativ va trebui să ridice limita de grațiere a pedepselor la opt ani, deși, inițial, pragul agreat era doar de cinci ani, ceea ce i-ar rezolva toate problemele lui Liviu Dragnea.
Negocieri la sânge în An Centenar
Datorită reglărilor de conturi din sânul principalului partid de guvernământ, PSD ajunge, pentru a treia oară în doar doi ani, la mâna UDMR, numai că situația din prezent este mult mai complicată decât în rândurile trecute, întrucât relațiile dintre cele două formațiuni nu mai sunt întratât de strânse, în pofida parteneriatului de colaborare parlamentară. Pe de altă parte, a face concensii UDMR în plin An Centenar – care forțează din nou, electoral, marota autonomiei fantomaticului Ținut Secuiesc –, ar aduce ample probleme de imagine PSD. Potrivit surselor EVZ, în zilele imediat următoare vor fi organizate runde de negocieri cu oamenii lui Kelemen Hunor, dar situația este departe de tranșare, în condițiile în care este știut că, de regulă, politicienii maghiari negociază la sânge.
Umilințele din CEx
Deputatul Ion Mocioalcă – până mai ieri, președinte al PSD Caraș Severin – și-a anunțat demisia, luni, din formațiunea condusă de Liviu Dragnea și trecerea la Pro România, partidul expremierului Victor Ponta. Într-un mesaj public, Mocioalcă a adus grave acuzații actualei conduceri a PSD. „Este dezamăgitor că acum, după toată această istorie comună, să constat că nu mai există niciun fel de respect pentru toate aceste eforturi. Mai ales din partea unor persoane care nu au fost alături de noi atunci când treceam prin cele mai cumplite momente. Este nedrept și umilitor ca eu, asemenea unor alți colegi ai mei din PSD, să așteptăm fiecare CEX al partidului întrebându-ne dacă acela va fi momentul în care vom fi puși în discuție și judecați de persoane care în marea lor majoritate nu au trăit în acest partid niciodată momentele de care am avut noi parte. Aceasta stare de fapt o consider umilitoare și intolerabilă! Dar în politică înfrângerile sunt, câteodată, mai valoroase decât victoriile, iar victoriile pot fi calea către înfrângeri dramatice”, a scris Mocioalcă. Deputatul a taxat dur conducerea partidului. „După 24 de ani de politică activă, de valori susținute, de victorii și înfrângeri, în și pentru Partidul Social Democrat, am decis astăzi să mă despart de drumul pe care partidul a luat-o. Numai în cel mai crunt sistem, totalitarismul comunist din epoca lui Stalin, se spunea că deviaționistul este acela care merge înainte atunci când partidul o ia la dreapta. Eu prefer să mențin același drum pe care l-am urmat de 24 de ani alături de PSD. Numai că astăzi PSD merge pe alt drum. Eu vreau să merg în continuare într-un partid social democrat european, proamerican, preocupat de agenda românilor și nu de răfuieli politice și de agende personale. Le sugerez tuturor celor care se vor supăra de acest gest politic, să nu caute explicații în ocultele statului paralel, în false dosare, în vanități rănite sau în lupte politice trecute sau prezente. Să caute explicații în viitor, în ceea ce se construiește astăzi în PSD și pe lângă PSD. Să se gândească bine la experiența altora care s-au crezut nemuritori și s-au jucat iresponsabil cu puterea, ajungând în final victimele propriei lor puteri”, a conchis Mocioalcă.